Vijesti

Tabaković: Srbija s inflacijom od 9,1 posto na začelju Europe

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kazala je danas kako se Srbija s inflacijom od 9,1 posto nalazi na začelju Europe te da ne očekuje naglo povećanje rata za kredite u eurima.

“Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost već rezultat rada. Mi smo obrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće, pa je od 2017. do 2019. Srbija kupila pet milijardi eura, što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo 1,1 milijardu i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali”, istaknula je Tabaković.

Prema njezinim riječima, kada su se spojile tri krize, nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini, Srbija je imala čime održati relativnu stabilnost tečaja, a samo u ožujku na obranu dinara potrošeno je milijardu i 160 milijuna eura.

Tabaković je, gostujući u jutarnjem programu Radiotelevizije Srbije, kazala da je Srbija sedam godina imala niske, stabilne inflacije i devet godina stabilnog tečaja, ali da nije lako predvidjeti što će se dalje događati.

Narodna banka Srbije može jamčiti stabilnost, kazala je Tabaković te predložila građanima da štede u dinarima, te da ne kupuju eure.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -