Vijesti

Tesla Motors u prvom kvartalu ostvario rekordan profit od 3,3 milijarde dolara

Tesla je ostvarila rekordan profit u prvom kvartalu ove godine, nakon što je vlasnik Elon Musk izjavio da bi kompanija mogla povećati proizvodnju više nego što se očekivalo, unatoč uskom grlu u lancima opskrbe.

Musk je izjavio kako će Tesla napraviti više od 1,5 miliona vozila u 2022. godini što je za 60 posto više nego prošle godine. Dugoročni plan je da se isporuka poveća za više od 50 posto na godišnjem nivou.

Najveća svjetska automobilska kompanija po vrijednosti oporavlja se od zatvaranja tvornice u Šangaju, gdje je rad obustavljen 28. marta zbog strogih vladinih mjera usmjerenih na usporavanje širenja Covida-19. Tesla je rekao da je izgubio oko mjesec dana proizvodnje zbog gašenja.

Najbogatiji čovjek na svijetu, Musk je kazao da je prodaja automobila u prva tri mjeseca ove godine skočila za 80 posto u odnosu na 2021. godinu, te da je ostvaren rekordan profit od 3,32 milijarde dolara.

Tesla je u prvom kvartalu ove godine dostavila 310.000 vozila, prošle godine u prvom kvartalu je isporučeno 184.877 vozila, a u četvrtom 308.605.

 

Biznis.ba