Vijesti

Transfernim cijenama utajili 7,7 miliona KM poreza

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske (PURS) utvrdila je prošle godine da su poreski obveznici transfernim cijenama utajili 7,7 miliona KM, saznaje CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Radi se o rješenjima koja nisu konačna s obzirom na to da je većina poreskih obveznika kod kojih je PURS utvrdila postojanje transfernih cijena uložila prigovore.

Zbog toga u PURS nisu mogli da otkriju o kojim obveznicima je riječ.

U Poreskoj upravi RS za CAPITAL kažu da su u 2022. godini u 15 izvršenih terenskih kontrola poseban akcenat stavili na kontrolu transfernih cijena.

„U postupcima kontrole je u 10 slučajeva izvršena korekcija poreske osnovice zbog postojanja efekta transfernih cijena i ukupno je iznosila 7,68 miliona КM. Od toga je korigovana osnovica u prometu obveznika sa nerezidentima iznosila 1,26 miliona КM, dok se preostali iznos odnosi na transakcije između povezanih lica u RS“, kazali su u PURS.

Naveli su i da je u ovim kontrolama izdato i pet prekršajnih naloga.

„Većina kontrolisanih poreskih obveznika kod kojih je izvršena korekcija poreske osnovice zbog postojanja efekta transfernih cijena je uložila žalbu na rješenje Poreske uprave RS, tako da rješenja nisu konačna“, dodali su u PURS.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo za CAPITAL kaže Srpska prije desetak godina nije imala nikako imala uređeno zakonodavstvo u ovoj oblasti te da je tada mogao raditi ko je šta htio.

„Onda je Narodna skupština RS donijela zakon koji reguliše transferne cijne i od tada se situacija bar normativno značajno popravila. Što se tiče praktičnog dijela, transferne cijene su problem sa kojim se suočavaju uglavnom zemlje u razvoju, ali su u nekim slučajevima i razvijene zemlje žrtve transfernih cijena. To je oblast koju je veoma teško regulisati, jer da bi se utvrdile transferne cijene vi zaista morate imati neki objektivan pokazatelj koliko nešto vrijedi. To je moguće utvrditi samo kada imate drastičnu razliku između neke svjetske cijene i one koja se kod vas fakturiše“, rekao je Đogo.

Priča o transfernim cijenama u Srpskoj je bila posebno aktuelna prije nekoliko godina kada je Poreska uprava RS utvrdila da je „Arcelor Mittal“ iz Prijedora utajio oko 50 miliona KM, ali je to rješenje palo na sudu.

U ponovljenoj kontroli Poreska uprava je 2018. godine utvrdila da „Mittal“ treba Srpskoj da plati 49 miliona KM, na što se ova firma ponovo žalila Ministarstvu finansija.

U međuvremenu je odlučeno da se uradi Studija transfernih cijena od strane nezavisne konsultantske kuće tokom koje je utvrđen daleko manji iznos koji je prijedorska kompanija priznala i platila.

CAPITAL: M. Ljubojević

Objava Transfernim cijenama utajili 7,7 miliona KM poreza prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -