Vijesti

Trgovački lanaci u Evropi ograničavaju prodaju ulja

LONDON – Kao što je pandemija prouzročila nestašicu osnovnih namirnica, tako je sukob u Ukrajini poremetio strateški važne zalihe hrane, podižući cijene osnovnih namirnica poput jestivog ulja u supermarketima širom svijeta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: N1

Prije rata Ukrajina je bila najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja. Sukob je sada paralizovao žetvu i ostavio mnoge zemlje s ograničenim zalihama jestivog ulja i rastućim cijenama, pogoršavajući prehrambenu krizu na istoku Afrike i dovodeći do ograničenja izvoza u Indoneziji.

“Lanci snabdijevanja, koje je već prekinuo covid-19, zakomplikovani su ratom u Ukrajini jer on uzrokuje nestašicu suncokretovog ulja i povisuje cijenu zamjenskih ulja”, poručuje Kejt Holvel, glavna naučna direktorica Federacije hrane i pića, organizacije koja predstavlja najveći britanski proizvodni sektor.

“Proizvođači čine sve što mogu kako bi smanjili troškove, ali neke će neizbježno morati prenijeti na potrošače”, dodaje ona.

Lanci supermarketa u Španiji, Grčkoj, Turskoj, Belgiji i drugim zemljama koji su ograničili kupovinu jestivog ulja opisuju taj potez kao mjeru predostrožnosti zbog povećane potražnje.

U Tescu, velikom britanskom lancu, kupci mogu kupiti do tri boce jestivog ulja, “tako da svako može dobiti ono što mu je potrebno”, stoji u letku objavljenom na polici.

Sjetva, proizvodnja i trgovina su se smanjili, a cijene roba naglo su porasle, objavila je ovog mjeseca Svjetska trgovinska organizacija. Agencija Ujedinjenih naroda za hranu izvijestila je o oštrom porastu cijena biljnih ulja pod utjecajem rata i dugotrajne suše u državama poput Brazila i Argentine, prenosi tportal.

Vlasnici prerađivačkih firmi u Britaniji oklijevaju prenijeti troškove na kupce, utrkujući se u pronalaženju alternativnih ulja kako cijene rastu. Britanske agencije za standarde hrane prošlog mjeseca izvijestile su da proizvođači zamjenjuju suncokretovo ulje repinim uljem takvom brzinom da neki nisu stigli promijeniti svoje etikete.

To je potaknulo Emili Majls, izvršnu direktoricu Agencije za standarde hrane, koja pokriva Englesku, Vels i Sjevernu Irsku, da izda umirujuću obavijest potrošačima o tome da je rizik od alergije na repino ulje ‘vrlo nizak’.

‘Prehrambene firme izvještavaju da će zalihe suncokretovog ulja u Velikoj Britaniji vjerojatno nestati za nekoliko sedmica, a neke firme već imaju ozbiljne poteškoće’, stoji u saopštenju agencije.

Firme su se također pokušale prilagoditi onome što je dostupno, preformulišući recepte s palminim ili sojinim uljem.

I druge zemlje suočene su s problemima u snabdijevanju. Glavna izvozna tržišta Ukrajine prošle godine uključivala su Indiju, Kinu, Bliski istok i Sjevernu Afriku te Evropsku uniju, prema američkom ministarstvu poljoprivrede.

Rema 1000, norveški lanac supermarketa, razmatra povratak na prodaju palminog ulja, koje je prethodno zabranio iz ekoloških razloga, a njegova danska podružnica ograničila je kupovinu na tri boce ulja.

No taj pristup mogao bi biti pogoršan indonezijskom zabranom izvoza palminog ulja, globalnim nestašicama uzrokovanim vremenskim prilikama i zategnutošću na tržištu zbog rata, izjavila je grupa analitičara industrije Oil World. Tportal

Objava Trgovački lanaci u Evropi ograničavaju prodaju ulja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -