Vijesti

Turci preuzimaju poznatu hrvatsku kompaniju za 55 miliona eura

Na današnjoj sjednici Vlade Hrvatske konačno će se dati suglasnost za prenos 53,3 posto dionica koje INA i PPD imaju u kutinskom proizvođeču mineralnih gnojiva Petrokemiji.

Nakon više od dvije godine, koliko traje postupak pregovora turske grupacije Yildirim, država je konačno odobrila zaključenje transakcije kojom se vlasnički udjeli koje INA i PPD imaju u Petrokemiji prenose na Turke.

To službeno odobrenje bilo je uslov s obzirom da je prije pet godina država preko CERPA ušla u složen postupak restrukturiranja u kojem su INA i PPD imali obvezu ulaganja 600 miliona kuna u Petrokemiju (a država je pokrila gubitke iz prethodnog perioda), prenio je Poslovni.hr.

Za ulaganja INA i PPD, odnosno njihova zajednička firma Terra mineralna gnojiva, imali su odobrenje da se cjelokupan proces realizira do 2028. godine, a produžene su okolišne dozvole čiji rokovi ističu iduće godine.

Iako nije službeno objavljeno, transakcija između INA-e, PPD-a i turskog ulagača vrijedna je 55 miliona eura. Turski ulagači zainteresirani su i za preuzimanje udjela kojeg država ima u Petrokemiji, no o toj prodaji za sada se ne razgovara.

Prioritet je bio postizanje dogovora s truskim ulagačem, osigurati preuzete obveze ulaganja u modernizaciju zastarjelih pogona i osigurati pokretanje proizvodnje koja u Kutini stoji već godinu dana.

biznisinfo/press



(Pressmedia)