Vijesti

Turci u BiH napravili jednu od najjačih fabrika tog tipa u Evropi, sada dižu kapacitete

Vlada Tuzlanskog kantona danas je primila u posjetu visoku delegaciju fabrike Sode Sisecam i Sisecam grupacije iz Turske.

Uz generalnog direktora Özdemir Mehmeta Tekina delegaciju su činili i viši direktor proizvodnje za globalne kupce Altuğ Şener i glavni finansijski direktor Gökhan Güralp.

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena povećanju proizvodnih kapaciteta Sode Sisecam u Lukavcu (SSL) i kapacitetima proizvodnje slanice u Rudniku soli Tuzla, kao osnovnom preduslovu.

– Prije svega želimo se zahvaliti za podršku Vlade Tuzlanskog kantona i odnos koji gajite prema Sodi Sisecam. Intenzivnim ulaganjem i odgovornim odnosom doveli smo ovu fabriku da bude jedna od najjačih fabrika ovog tipa u Evropi. Mi smo kao grupacija sretni i zadovoljni što imamo ovu fabriku u našoj porodici. Prije tri godine pokrenuli smo i projekat povećanja kapaciteta, ali smo tada primijetili da plan Rudnika soli ne prati naše planove. Mi smo naše investicije završili i sada samo čekamo da se prevaziđe ta problematika u Rudniku – kazao je direktor Sener, te izrazio zahvalnost Vladi za aktivan odnos na realizaciji investicija u Rudniku.

Premijer Halilagić i danas je, uz riječi dobrodošlice, podcrtao strateško opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona da bude partner svim privrednicima i podrška u razvojnim projektima za koje privrednici iskažu svoj interes.

– U onim stvarima koje su u nadležnostima i ingerencijama Kantonalne vlade, promptno ćemo reagirati i na naše aktivnosti privrednici sigurno neće čekati. S druge strane ondje gdje potrebe privrede izlaze van okvira i naših nadležnosti, bit ćemo im podrška i zajedno s privrednicima i investitorima radit ćemo na ubrzavanju procedura, urgirati i svekoliko im pomoći u ostvarivanju njihovih interesa – kazao je premijer Halilagić.

Ovom prilikom premijer Halilagić je istaknuo da su resorni ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okolice, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada u cjelini već upoznati sa situacijom i međusobnim odnosom Sode, Rudnika soli i drugih privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu koji posluju sa Sodom, te je izrazio spremnost za snažniji angažman u pogledu osiguranja preduslova za dalji pozitivan razvoj tih odnosa.

– Upoznati smo sa činjenicom da Rudnik posljednjih godina nije otvarao nove bušotine, kao preduslove za očuvanje i proširenje svojih proizvodnih kapaciteta. Shvatamo i da takav odnos ne doprinosi sigurnosti za dugoročno poslovanje Sode, te je u tom smislu poseban fokus aktivnosti Ministarstva privrede, ali i Vlade u cjelini usmjeren ka stanju u Rudniku – kazao je danas ministar privrede Edin Duraković, dodajući da bi i zaključenje zajedničkog ugovora koji bi sinhronizirao zajedničke razvojne projekte, te bio podloga za planiranje budućeg djelovanja mogao biti pravac djelovanja u narednom periodu.

Uz premijera Halilagića i ministra Durakovića, današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić.



(Pressmedia)