Vijesti

Turisti koji se razbole od korona virusa tokom boravka u zemlji liječiće se o trošku države

U susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori finalizovani su zdravstveni protokoli, a Vlada je donijela odluku da se stranim turistima koji se razbole od kovida za vrijeme boravka u toj zemlji omogući bolničko liječenje o trošku Crne Gore.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je na konferenciji za novinare da će zdravstveni protokoli naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da su se potrudili da pojednostave protokol i da će turistima biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osjete simptome kovida ili se zaraze kovidom, prenosi Blic.

– Vlada je donijela odluku da se turisti, koji se razbole od kovida-19 za vreme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države – rekla je ona.

PCR testiranje će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori na dva paralelna načina – jedan će biti organizovan uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore i vršiće se besplatno, a turisti će imati na usluzi i mogućnosti izrade testova i u privatnim laboratorijama, dodala je ministarka.

Svi hotelijeri će 10 odsto kapaciteta nameniti za eventualne slučajeve obolijevanja od kovida-19, najavila je takođe Borovinić Bojović.

Na snazi ostaje mjera o ulasku u Crnu Goru bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Albanije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -