Vijesti

Turistička sezona u Hrvatskoj odlično počela

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Turistička sezona u Hrvatskoj odlično je počela, turistički djelatnici zadovoljno trljaju ruke, a brojni turisti nakon korona stanke vratili su se na hrvatsku obalu. I inflacija pomaže u bržem punjenju državne blagajne.

Blago Splićana doživljava pravu renesansu – barem ako je u pitanju povratak turizma od kojeg mnogi i žive. U prilog tome idu i turističke brojke. Split je trenutno na 90 posto rekordne 2019. godine, a rušenje rekorda najavljuju u trajektnoj luci. Krenule su prave ljetne gužve, a kroz luku će do omiljenih destinacija za odmor ovog vikenda proći preko 65 tisuća putnika.

“Preko 14.000 vozila. I dalje rastemo. To je jedan pozitivan uzlatzni trend koji bilježimo još od Uskrsa. Brojke su odlične. 2021. smo odavno prešli, 2019. godinu polaako prelazimo. Na linije kao što nam je Split-Supetar, Split-Stari Grad. Što se tiče ostalih linija, jako smo blizu”, kazala je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije.

Jako blizu rušenja rekorda su i u splitskoj zračnoj luci Resnik. Gužve na svim check-in šalterima, ali i dolascima i odlascima. Samo ovog vikenda sletjet će 180 zrakoplova sa 42 tisuće putnika. Bilo bi ih i više da se masovno ne otkazuju letovi sa velikih europskih aerodroma.

“Događaju se problemi sa radnom snagom i organizacijom nakon korone, povratkom u normalu. Događaju se sada problemi, otkazuju se letovi, kasne, a posljedica na kraju veliki broj prtljage koja nije ukrcana, a putnici su stigli”, kazao je Mate Melvan, koordinator prometa Zračne luke Split.

Putnicima koji stižu u grad pod Marjanom raduju se i brojni splitski ugostitelji. Zadovoljno trljaju ruke i nadaju se da će ova sezona biti bolje od rekordne 2019. Neki se i žale da su zbog navale mladih stranaca prisiljeni mijenjati ponudu s jelovnika kako bi parirali fast foodovima i pekarnicama.

“Stvarno se svugdje nađe i finih i da kažem nefinih gostiju. U pravu su ti drugi ugostitelji. Većinom su vam to pizze, hamburgeri, tjestenine. Većinom su mlađi ljudi, ja se nadam da će kroz sedmi i osmi mjesec doći malo ozbiljniji ljudi. Al dobro, što je tu je, borimo se”, kazao je ugostiteljDenis Primorac.

Da je riječ mahom o mlađim gostrima uvjerili smo se i sami šetnjom gradom. Kada su u pitanju cijene, dio njih smatra da su cijene previsoke. Drugima je pak u Splitu jeftinije nego kod kuće.

Da nije loše pohvalio se i ministar financija Zdravko Marić. Vrijednost fiskaliziranih računa je trenutno oko 25 posto veća u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a za takve je rezultate zaslužna inflacija.

“Nisu samo energenti, prijevoz odnosno hrana porasli. Oni su bili najveći kontributori ukupnom rastu u petom mjesecu. Ali recimo i cijene kada gledate kategoriju hotele i restorane, porasla je na međunarodnoj razini čini mi se 12,1 posto”, kazao je Marić.

To turistima čini se ne smeta – barem kada je u pitanju Split u kojem se uvijek traži soba više.

 

N1

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -