Vijesti

Turska smanjila referntnu kamatu sa inflacijom od 80 odsto

ANKARA – Turska centralna banka je smanjila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena, uprkos inflaciji u zemlji koja je blizu 80 odsto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Ključna kamata, koja je iznosila 14 procenata u posljednjih sedam mjeseci, smanjena je na 13 odsto, što je dijametralno suprotno onome što rade centralne banke širom svijeta kako bi ukrotile inflaciju, izvještava CNBC.

Analitičari nisu očekivali promjenu stope, tako da je odluka turske centralne banke iznenadila tržišta.

Prema podacima Rojtersa, glavni indeks Istanbulske berze BIST je, neposredno poslije objave odluke u četvrtak, pao za 0,8 posto, ali se zatim oporavio i završio na pozitivnoj teritoriji s rastom od 0,2 procenta.

Turska lira je takođe negativno reagovala na smanjenje ključne stope, potonuvši za 0,9 odsto prema dolaru. Trgovala se na nivou nešto višem od 18,1 lira za dolar. Lira je od početka ove godine do sada izgubila 26 odsto vrijednosti u odnosu na dolar, a u posljednjih pet godina je pala za 80 procenata prema američkoj valuti.

Turska centralna banka je navela u saopštenju da očekuje da “počne proces dezinflacije” i da postoje signali o “gubitku zamajca ekonomske aktivnosti”.

Inflacija u Turskoj je porasla u julu za 79,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na najviši nivo u posljednje 24 godine.

Tanjug

 

Objava Turska smanjila referntnu kamatu sa inflacijom od 80 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -