Vijesti

Turski ministar finansija: Nema razloga za brigu zbog američkih sankcija

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Turski ministar finansija zjavio je u petak da nema razloga za brigu turskih firmi zbog eventualnih američkim sankcijama kompanijama koje sarađuju s sankcionisanim ruskim firmama.

Tursko udruženje industrije i ekonomije potvrdilo je u ovoj sedmici da je primilo pismo od zamjenice američkog ministra trezora Wally Adeyemo u kome se upozoravaju turske kompanije da riskiraju sankcije ukoliko budu poslovale s Rusima ili ruskim institucijama koje su pod sankcijama Sjedinjenih Država.

Od početka rata u Ukrajini prije šest mjeseci, Turska pokušava da balansira između bliskih veza i s Rusijom i s Ukrajinom, pozicionirajući se kao posrednik između dviju zemalja.

Turska vlada kritikovala je ruske akcije u Ukrajini i prodala je dronove Kijevu koji su imali značajnu ulogu u odvraćanju ruskog napredovanja tokom ranih faza sukoba. Ona se nije, međutim, pridružila međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

U nizu tweetova, turski ministar trezora i finansija Nureddin Nebati piše da je za turske firme “besmisleno” da brinu zbog pisma iz Washingtona.

– Turska je jedan od najbitnijih centara političke i ekonomske moći u svijetu. Naš poslovni svijet trebao bi osjetiti snagu države uz sebe svo vrijeme – poručio je turski ministar u tweetu, prenosi AP.

 

(fena)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -