Vijesti

Tvornica cementa Kakanj poslovni lider održivog razvoja u BiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, čiji je većinski vlasnik prestižni njemački proizvođač građevinskih materijala, HeidelbergCement, održala je danas redovnu Skupštinu dioničara. Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 96,03 posto dionica. Na Skupštini se odlučivalo o usvajanju godišnjeg izvještaja, imenovanju vanjskog revizora, izglasavanju povjerenja članovima Nadzornog odbora, kao i o raspodjeli dobiti.

Dioničarima se ispred Uprave Tvornice cementa Kakanj obratio Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku, te predstavio rezultate i postignuća kompanije u prethodnoj godini.

– Zahvaljujući nastavku izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, te zahvaljujući našim strateškim investicijama u nove cementne terminale i betonare u BiH i Hrvatskoj smještene u najznačajnijim urbanim centrima, a najviše zahvaljujući vrijednom angažmanu naših rukovodilaca i radnika, proteklu smo godinu završili s izvrsnim rezultatima. Ostvarili smo prodaju od 636.000 tona cementa i time ponovo postigli najbolji rezultat u prethodnoj deceniji, a posebno je značajno i povećanje izvoza za 13 posto u odnosu na raniju godinu- kazaop je Muidža.

Također je istakao da je Tvornica cementa Kakanj, kao poslovni lider održivog razvoja u BiH, nastavila sa dugoročnim ulaganjima u zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu, te je ponovo dobila okolinsku dozvolu za sva
svoja postrojenja za narednih pet godina.

– Sada smo veoma dobro pozicionirani da nastavimo s našim ekološkim projektima, posebno onima na smanjenju CO2, što uključuje i povećanje upotrebe alternativnih goriva, kao i novih visokokvalitetnih, zelenih, ekoloških tipova cementa i betona u kojima leži budućnost građevinarstva – kazao je Muidža.

Nadzorni odbor je predložio a Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj usvojila odluku da se ostvarena dobit iz prethodne godine u iznosu od 21,7 miliona KM usmjeri u neraspoređenu dobit društva. Skupština dioničara je izglasala povjerenje članovima nadzornog odbora u sastavu Janos Szarkandi, Thomas Spannagl i Ernest Jelito. Za vanjskog revizora izabrana je kompanija PricewaterhouseCoopers Tax and Advisory d.o.o. Sarajevo.

Skupština je također usvojila i Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj nezavisnog revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju.

Tvornica cementa Kakanj, vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa, privatizovana je 2000. godine. Većinski dioničar Tvornice cementa Kakanj je HeidelbergCement grupacija. U protekle dvadeset dvije godina u Tvornicu cementa Kakanj i povezane djelatnosti uloženo je više od 250 miliona KM. Tvornica cementa Kakanj vlasnik je kompanije TBG BH d.o.o za proizvodnju i distribuciju betona, koja ima šest betonara u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Banjaluci i Mostaru, te kompaniju TBG Beton d.o.o. Zagreb sa sedam betonara u Republici Hrvatskoj.

Ovlašteni uvoznik kakanjskog cementa za Hrvatsku je kompanija Dunav-Drava cement d.o.o. Zagreb.

HeidelbergCement je jedan od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja, s vodećim tržišnim pozicijama u agregatima, cementu i gotovim betonima. Više od 51.000 zaposlenih na skoro 3.000 lokacija u preko 50 zemalja pruža dugoročne finansijske rezultate kroz operativnu izvrsnost i otvorenost za promjene. U središtu djelovanja leži odgovornost za okoliš. Kao preteča na putu ka neutralnosti ugljika,
HeidelbergCement izrađuje materijalna rješenja za budućnost.

Biznis.ba / Fena

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -