Vijesti

U AUSTRIJI NUDE POSAO ZA 6.000 EURA: GOTOVO GA NIKO NE ŽELI RADITI


Kada bismo vam rekli da u Austriji nude posao za platu od 6.000 eura, ali gotovo da nema zainteresovanih, vjerovatno ne biste pomislili da se radi o poslu kuhara!? Ali, upravo to zanimanje je u pitanju.

U Austriji trenutno postoji velika potreba za kadrovima u domaćim skijalištima, posebno nakon što je uveden karantin, a kartu za skijanje, navodno, mogu kupiti samo oni koji su preležali koronavirus ili su vakcinisani; testovi se ne priznaju.

Peter Mayer za portal heute.at tvrdi da trenutno postoji ogroman nedostatak zaposlenih u zimskom turizmu. Mayer dogovara zapošljavanje osoblja sa svojom agencijom.

  • Postoje kompanije u Ischglu, Söldenu ili Kitzbühelu koje plaćaju između 4.500 i 6.000 eura za dobrog kuhara koji tečno govori njemački.

Prema riječima 30-godišnjaka, postoji očajnička potraga u službi.

  • U ovom kraju se u prosjeku plaća 2.000 eura neto. Bez napojnica. Od mnogih kolega znam da sa 4.500 eura neto možete otići kući.

Ponovno zatvaranje u zemlji izazvalo je talas otkazivanja u hotelskoj industriji i samim tim “ledeni početak” skijaške sezone.

Za razliku od prošle godine, restorani će raditi, ali poznate Aprés-Ski-Partys žurke nisu dozvoljene. Međutim, to ne odvraća turiste od planiranja odmora i skijanja. Ipak, dok se rezervacije polako povećavaju, broj zaposlenih u skijalištima nastavlja da opada.

U intervjuu za “Heute”, Thomas Geiger, generalni direktor sektora turizma i razonode u Tirolskoj privrednoj komori, zabrinut je zbog sve većeg nedostatka osoblja.

  • Izazov za kompanije u potrazi za dovoljnim brojem zaposlenih je dramatičniji nego ikad. Trenutno samo AMS ima skoro 4.500 slobodnih radnih mjesta. U stvarnosti, međutim, stvarna potreba za zaposlenima je znatno veća – kaže on.
  • Prijava trenutno nema ni iz Njemačke ni iz inostranstva. Mnogi dugoročni stalni zaposleni su također napustili industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja. Stalno otvaranje i zatvaranje je ‘otrov’ za industriju.

Zbog karantina, trenutnih mjera pri ulasku u zemlju i čestog nedostatka planiranja bezbjednosti za kompanije i goste, regrutovanje zaposlenih je izuzetno teško, smatra Geiger.

Zbog toga što nema pomenutih žurki, očekuje se manje napojnica, što je vjerovatno razlog za manjak prijava za ovaj posao.

  • Prije pandemije bilo je konobarica koje su u jednom danu dobijale napojnice između 3.000 i 4.000 eura”. To je jedan od razloga što sve manje stručnjaka iz Njemačke, ali i Beča želi doći u Tirol.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba