Vijesti

U Europi se u junu prodalo najmanje automobila još od 1996. godine

Juni 2022. bio je najgori juni za prodaju automobila u Europi u dugo vremena, s tek nešto preko milion vozila i zabilježeni pad tržišta od preko 15%

Pad prodaje novih automobila u Hrvatskoj, dio je šireg silaznog trenda koji je zahvatio područje cijele Europe. Prema podacima europskog udruženja proizvođača automobila ACEA, problemi u opskrbnim lancima značajno su ograničili proizvedene, pa tako i prodane količine. Proteklog mjeseca pad prodaje je bio 15,4% u odnosu na lanjski juni.

Samim time ove godine imali smo i najgori juni, kad je riječ o prodaji automobila u Europi, još od davne 1996. godine – prodano je, naime, tek 1,06 miliona automobila. Gledano na polugodišnjoj bazi, u prvoj polovici ove godine u Europskoj uniji prodano je 14% manje automobila nego u istom razdoblju lani. Podaci su vrlo slični kada se uračunaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Island, Norveška i Švicarska, pa pad tada iznosi -14,3%.

Od velikih tržišta značajan je pad primjetan u Njemačkoj (-18,1%), Italiji (-15%) te Francuskoj (-14,2%). U Hrvatskoj je on iznosio, prema ACEA-i, -28,4% na mjesečnoj razini, što je i najslabiji rezultat od svih zemalja Europske unije i EFTA-e. Pad prodaje automobila u našoj zemlji na razini prve polovice godine iznosi -11,9%. Rast su zabilježili tek u Latviji i na Islandu.

Pogledaju li se podaci raspoređeni po proizvođačima, najviše je pala prodaja Volkswagen grupi, i to za čak 24,4% na razini lipnja. Grupacija Stellantis bilježi najveći pad na razini prve polovice godine (-21,1%). Čak i veće usporavanje prodaje zabilježile su manje marke. Primjerice, Volvo je u lipnju pao za čak 47,9%, a Jaguar Land Rover grupa za 34,7%.

Dacia (+29,3%), Alfa Romeo (+23,5%) i Nissan (+2,1%) među rijetkima su koji su zabilježili porast prodaje ovoga lipnja u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

BUG/PRESS



(Pressmedia)