Vijesti

U FBiH inflacija 17,6 odsto, najviša u posljednjie dvije decenije

SARAJEVO – Inflacija u Federaciji BiH popela se na 17,6 odsto u julu na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixaby

Ovo je najveća inflacija u posljednjih 22 godine, komentarisao je tim povodom ekonomista Vjekoslav Domljan na svom Twitter nalogu.

Potrošačke cijene u julu u odnosu na juni u prosjeku su porasle za 0,4 odsto.

Cijene hrane zabilježile su u julu rast od 25,5 odsto u odnosu na juli prošle godine, dok su cijene bezalkoholnih pića imale rast od 16,5 odsto.

Upotreba prevoznih sredstava, usljed poskupljennja goriva, skuplja je za 41 odsto, dok je cijena usluga prevoza porasla za 18 odsto.

Poslije ovih stavki najveći rast bilježe “električna energija, gas i drugi energenti” gdje poskupljenje na godišnjem nivou iznosi 23,6 odsto.

Udar na kućne budžete dodatno pojačava pvoećanje cijena dobara i usluga vezanih za redovno održavanje kuće za 12,3 odsto.

U prvih seedam mjeseci u odnosu na isti period lani potrošačke cijene u Federaciji BiH veće su za 13,0 odsto.

Centralna banka BiH, nedavno je, objavljujući prognoze inflacije, objavila da očekuje usporavanje rasta cijena tek u četvrtom kvartalu.

“Do toga će doći usljed baznog efekta iz 2021. godine, efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka, uz pretpostavku odsustva daljeg rasta cijena hrane i energenata”, navela je Banka. Indikator

Objava U FBiH inflacija 17,6 odsto, najviša u posljednjie dvije decenije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -