Vijesti

U FBiH prosječna neto plaća u aprilu 990 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u aprilu 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 990 KM i nominalno je niža za 0,6 posto a realno za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u aprilu 2021. nominalno je viša za 5,3 posto, a realno za 4,3 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće neto plaće bile su kod zaposlenih u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u iznosu 1.724 KM, zatim Finansijskoj i djelatnosti osiguranja u iznosu 1.705 KM te u sektoru Informacije i komunikacije gdje je prosjek neto plaća iznosio 1.502 KM.

Najniže prosječne aprilske neto plaće bile su kod radnika u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) u iznosu 523 KM, te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (631 KM) i građevinarstvu (676 KM).

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u mjesecu aprilu 2021. u odnosu na mart ove godine pokazuje da je najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,6 posto,a broj zaposlenih se povećao za 2,0 posto, zatim u Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 2,5 posto, a broj zaposlenih se povećao za 0,4 posto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -