Vijesti

U Federaciji BiH ne očekuju rast kamatnih stopa u januaru

SARAJEVO – Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, kazao je kako se ne očekuje rast kamatnih stopa u januaru iduće godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

Još uvijek je rano govoriti. Možemo krajem novembra o nekim pretpostavkama za prvi kvartal naredne godine“,  kazao je u razgovoru za N1.

Napomenuo je da Agencija za bankarstvo FBiH prati situaciju.

“Ukoliko situacija eskalira, ukoliko vidimo da kamatni rizik koji se dešava može dovesti u pitanje stabilnost bankarskog sektora, imamo određene alate na raspolaganju i reagovat ćemo da bi zaštitili bankarskog sektora“, naveo je.

Mahmuzić je kazao da je porast kamatnih stopa u julu bio očekivan i da nije pretjeran, ali da je medijski eksponiran samo u FBiH.

“Porast kamatnih stopa se dešava i u Hrvatskoj i u Srbiji. Dešava se i u entitetu Republika Srpska, međutim kod nas se neka zabrinutost pojavila. U izjavama iz Agencije uvjeravali smo javnost da trenutno nema nekog pretjeranog razloga za zabrinutost. Usklađivanja koja se dešavaju, dešavaju se zbog promjene vrijednosti EURIBOR-a – bila su očekivana, bila su predvidiva – i dešavaju se za određeni broj klijenata u odrđenom broju banaka”, kazao je.

Smatra da i promjene koje su se desile nisu značajno uticale na otplatnu sposobnost građana.

“Ta promjena u rati koja se desila nije mogla značajno ugroziti otplatnu sposobnost građana. A razumijemo i kontekst, kada vidimo da su poskupile osnovne životne namirnice, da su troškovi života porasli“,  dodao je.   Indikator.ba

Objava U Federaciji BiH ne očekuju rast kamatnih stopa u januaru prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -