Vijesti

U Hrvatskoj od danas cijene u kunama i u evrima

ZAGREB – U Hrvatskoj je od danas, nepuna četiri mjeseca prije ulaska Hrvatske u evrozonu, nastupila zakonska obaveza dvojnog prikazivanja cijena u kunama i evrima, kao mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja nove valute.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixaby

Poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju jasno da istaknu cijenu i druge novčane vrijednosti i u evrima i u kunama, prenosi Index.

Obaveza je da cijene roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani tako ne dovode potrošaca u zabludu i da potrošač može tačno da razumije na koju se robu odnosno na koju uslugu cijena odnosi i da mogu provjeriti da li su cijene ispravno preračunate.

Takođe, na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru treba da bude istaknut i fiksni kurs. Dvojno iskazivanje cijena preduzeća će morati da primjene i na cjenovnike i promotivne materijale koje objavljuju na internet stranicama i u medijima.

Savjet Evropske unije je 12. jula ove godine donijo odluku o usvajanju eura u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, jer je utvrdilo da Hrvatska ispunjava sve potrebne uslove za uvođenje eura kao zvanične valute. Savjet Evropske unije odredio je i da je kurs 7,53450 kuna za jedan evro.

Index.hr

Objava U Hrvatskoj od danas cijene u kunama i u evrima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -