Vijesti

U Hrvatskoj se pale alarmi zbog stambenih kredita

ZAGREB – Hrvatska narodna banka od 31. marta uvela je novu mjeru za banke zbog značajnog skoka cijena nekretnina i rasta zaduženja domaćinstava.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Naime, ova institucija odlučila je da kontraciklični zaštitni sloj kapitala ubuduće bude 0,5 odsto umjesto sadašnjih nula.

Hrvatska centralna banka je na ovu mjeru bila prinuđena zbog skoka cijena stambenih nekretnina od devet odsto u trećem tromesečju 2021. godine, uz ubrzani rast zaduživanja domaćinstava za kupovinu stanova zbog relativno blagih uslova kreditiranja i državnih programa subvencionisanja stambenih kredita.

Cijene stambenih nekretnina sve se više odvajaju od dugoročnog trenda i makroekonomskih osnova, što povećava rizik njihovog pada u slučaju privrednih poremećaja“, saopštilo je Vijeća HNB.

Kontraciklični zaštitni sloj kapitala je dodatni osnovni dionički kapital koje su banke u obavezi da održavaju iznad propisanih regulatornih minimuma u iznosu koji je jednak proizvodu njihove rizične aktive i specifične stope kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala.

Izdvajanjem dodatnog kapitala ojačala bi se otpornost banaka u slučaju izbijanja krize i izloženosti sistemskim rizicima.   Indikator.ba

Objava U Hrvatskoj se pale alarmi zbog stambenih kredita prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -