Vijesti

U junu cijene niže 0,2 odsto, godišnja inflacija 4,9 odsto

SARAJEVO – Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu u prosjeku su niže za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 4,9 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Alkoholna pića i duvan u junu u prosjeku su skplji za 0,1 odsto u odnosu na maj, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,8 odsto, zdravstvo za 0,2 odsto, komunikacije za 0,1 odsto, rekrekreacija i kultura za 0,2 odsto, obrazovanje za 0,1 odsto, a restorani i hoteli za 0,5 odsto.

U junu u odnosu na prethodni mjesec, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su jeftiniji za 0,3 odsto, odjeća i obuća za 0,5 odsto, za koliko su jeftiniji i stanovanje i režijski troškovi, prevoz za 0,1 odsto, te ostala dobra i usluge za isti procenat.

Nivo cijena u junu ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 4,9 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 10,2 odsto, alkoholna pića i duvan za 4,8 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 9,2 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 9,9 odsto.

U junu, u odnosu na isti mjesec lani, zdravstvo je u prosjeku skuplje za 3,1 odsto, komunikacije za 1,4 odsto, rekreacija i kultura za 6,9 odsto, obrazovanje za 2,3 odsto, restorani i hoteli za 8,4 odsto, a ostala dobra i usluge za 9,6 odsto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 5,3 odsto, a prevoz za 12,7 odsto. Nezavisne novine

Objava U junu cijene niže 0,2 odsto, godišnja inflacija 4,9 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -