Vijesti

U Kantonu Sarajevo 45 kontrola, zatečeno 16 neprijavljenih radnika

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo otkrili su 16 neprijavljenih radnika u 45 inspekcijskih brzih kontrola na području Kantona Sarajevo u tzv. akcijama kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, djelatnost priređivanja igara na sreću i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U tim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 15 obveznika koji nisu evidentirali promet, četiri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i četiri objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja) doneseno je devet rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je šest objekata zapečaćeno i izdata su 32 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 66.500 KM.

– Porezna uprava nastavit će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije. Pozivaju porezne obveznike, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade poslovanje i poštuju zakone da se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima – saopćila je Porezna uprava Federacije BiH.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -