Vijesti

U Njemačkoj zabilježen pad izvoza i uvoza 

BERLIN – Njemački izvoz je u avgustu 2023. godine opao za 1,2 odsto, a uvoz za 0,4 odsto u odnosu na jul , saopštio je njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

U Njemačkoj zabilježen pad izvoza i uvoza u avgustu: Izvoz pao za 5,8 odsto, a uvoz 16,8. Pad je zabilježen i na međugodišnjem nivou, pošto je izvoz opao za za 5,8 odsto, a uvoz za 16,8 odsto u odnosu na avgust 2022. godine, navodi se na sajtu ove organizacije sa sjedištem u Visbadenu.

Problemi u Njemačkoj polako prelivaju i na komšiluk! Kompanije na sjeveru Hrvatske imaju sve manje narudžbina

Ukupna vrijednost izvezene robe u avgustu je 127,9 milijardi evra, dok je u Njemačku u istom periodu uvezena roba u vrijednosti od 111,4 milijarde evra.

Izvoz u zemlje EU je mjesečno pao za 1,5 odsto, od toga u zemlje evrozone za 2,6 odsto, dok je uvoz iz zemalja EU porastao za 1,9 odsto, od toga za 3,2 odsto iz država evrozone.

Izvoz u zemlje van EU je mjesečno pao za 0,9 odsto, prije svega izvoz u SAD – za 1,3 odsto, Veliku Britaniju – za 4,2 odsto, Rusiju – 0,5 odsto, dok je izvoz u Kinu porastao za 1,2 odsto.

Uvoz iz zemalja van EU je u avgustu takođe pao, za 3,0 odsto, posebno uvoz iz SAD – za 3,1 odsto, Velike Britanije – 0,9 odsto i Rusije – 23,4 odsto. Blic/Tanjug

Objava U Njemačkoj zabilježen pad izvoza i uvoza  prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -