Vijesti

U PRIVREDI NEMA KO DA ZARADI NOVAC, SVI HOĆE U KANCELARIJU

[ad_1]

Međutim, prema zvaničnim statističkim podacima, samo u prošloj godini u javnoj administraciji su se skrasila 2.232 zaposlena. Taj nivo javne potrošnje ne može izdržati ova privreda, ukazuju ekonomisti, ali i radnici.   

Radnik u pogonu, za mašinom, na njivi, u rudniku ne može zaraditi koliko javni sektor može da potroši. Traži se stolica više u kancelarijama, a nema ko da zaradi novac u privredi i napuniti isti taj budžet iz koga administracija grabi plate.

Kažu da u javnom sektoru ima bar 80 odsto tehnološkog viška, kada bi se mjerilo, privrede de fakto i nema u RS. Prije rata u Bijeljini u fabrikama je radilo preko 30.000 radnika, a koliko ih sada radi.

Ministar finansija Zora Vidović potvrđuje da je Vlada RS uvidjela da budžet ne može da iznese teret javne administracije, te da su preduzete adekvatne mjere kako bi se napravio balans između javnog i privatnog sektora.

Javni sektor, restruktuiranje teče i mi smo u prethodnim godinama u velikoj mjeri zastavljali rast plata, izuzev u zdravstvu i školstvu. Mi svodimo javni sektor na najoptimalniju mjeru. I u slučaju kada neko ide u penziju, bar u Vladi Republike Srpske ne možemo da zaposlimo nikoga ako se ne dobije saglasnost Vlade, tvrdi Zora Vidović, ministar finansija.

Ovakva obećanja Vlada RS nudi građanima već 20 godina, tvrdi ekonomista Aleksa Milojević. 

On navodi da Vlada jedan dan daje obećanja, a drugi dan povećava državni aparat.

  • Vlast može da gomila javnu administraciju koja ne služi nikome već je to stajaća vojska za izborne pobjede. Mi imamo tri puta više zaposlenih u administraciji nego što je potrebno i plate u administraciji su za 30 odsto veće nego u privredi, što je potpuno suprotno i našem predratnom iskustvu i evropskom iskustvu. Svugdje u Evropi su plate u privredi veće nego u administraciji“, tvrdi Milojević.

S druge strane, u Vladi tog entiteta ukazuju da je sad vrijeme za borbu za svakog radnika u privredi. Novim smanjenjem poreskih stopa stekli su se uslovi za podizanje privrede na noge, tvrdi ministar finansija.

  • Mi smatramo da privreda u ovom momentu može da poveća plate, s obzirom na to da smo i rasteretili da u ovom okruženju imamo najmanje opterećenje rada i najmanje opterećenje dobiti gdje je porez deset odsto, a poreza na dividendu uopšte nemamo. Znači, poreska politika je u Republici Srpskoj najpovoljnija i vjerujem da će to privući određeni broj investitora, ali sad moramo obezbijediti i radnike“.

Ovo su vladine igre sa radnicima i poslodavcima, smatra ekonomista Milojević.

Vlada kupuje socijalni mir povećanjem plata i snižavanjem poreskih opterećenja, ali ne podizanjem produktivnosti privrede, već novim zaduženjem od 611 miliona maraka, što će itekako da košta ovaj narod kada stranci otvore vrata inflacije.  

  • Dizanje kredita da bi se iz tih kredita podmirivale povećanje plate, je velika prevara. Ti krediti će u budućnosti biti itekako gorka pilula onima kojima se smanjuju porezi i povećaju plate. Oni će to višestruko da plate“.

Niska produktivnost, sa nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom, uz milionska zaduženja i budžet koji se 90 odsto puni od PDV-a, teško da može podići privredu, smatra Milojević.



Hayat.ba