Vijesti

U SAD-u najviša stopa inflacije u 41 godinu

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Dow Jones ojačao je 344 boda ili 1.01 posto, na 34.564 boda, dok je S&P 500 skočio 1.12 posto, na 4.446 bodova, a Nasdaq indeks 2.03 posto, na 13.643 boda.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje padu prinosa na američke državne obveznice.

Kako se očekuje povećanje kamata američke središnje banke, prethodnih su dana prinosi na obveznice rasli, što je pritiskalo dionice u tehnološkom i drugim sektorima temeljenim na rastu.

“Prinosi na obveznice prethodnih su dana porasli prebrzo pa su danas pali. To je pomoglo gotovo svim sektorima, a ponajviše tehnološkom”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Wealthspire Advisors.

Proizvođačke cijene u SAD-u skočile 11 posto

Posljednjih sedmica tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD-u i bojazni da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

U utorak je objavljeno da su u martu potrošačke cijene porasle 8.5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine.

Ipak, podaci su pokazali i da inflacijski pritisci možda popuštaju s obzirom na to da su potrošačke cijene, ako se isključe cijene hrane i energije, na mjesečnom nivou pale.

To je potaknulo nadu da je inflacija dosegnula vrhunac te da će idućih mjeseci splašnjavati.

S druge strane, jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene u martu skočile 11.2 posto, najviše od 2010. godine, od kada se ti podaci prikazuju i na godišnjem nivou.

To upućuje na snažnu potražnju, ali i na mogućnost prelijevanja većih troškova proizvodnje na potrošačke cijene.

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je na sjednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, za 0.25 postotnih bodova, a već u maju vjerovatno će ih povećati za daljnjih 0.50 postotnih bodova.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko hiljada milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

“Jasno je da Fed već duže vrijeme pjeva istu pjesmu – slijedi zaoštravanje monetarne politike. No većina toga već je ugrađena u cijene dionica i očekivana”, kaže Carter.

Počela sezona poslovnih izvješća

Idućih sedmica u fokusu ulagača bit će i poslovni rezultati američkih kompanija jer je počela sezona objave izvješća za prvo tromjesečje.

No početak nije baš impresivan. Cijena dionice JPMorgan Chasea pala je više od 3 posto jer je zarada te banke u proteklom tromjesečju potonula za 42 posto.

S druge strane, cijena dionice Delta Air Linesa porasla je više od 6 posto, nakon što je taj zrakoplovni prijevoznik izvijestio da bi u tekućem kvartalu, zahvaljujući snažnoj potražnji, mogao poslovati s profitom, prvi put od početka korona-krize.

Nakon objave prvih izvješća analitičari su u anketi Reutersa smanjili procjene zarada. Početkom sedmice procjenjivali su da će zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu porasti više od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a sada očekuju rast od 5.4 posto.

Bit će to znatno usporavanje rasta zarada s obzirom na to da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 posto na godišnjoj razini.

A na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.05 posto, na 7.580 bodova, a pariški CAC 0.07 posto, na 6.542 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0.34 posto, na 14.076 bodova.

(Hina)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -