Vijesti

U skupštinsku proceduru upućena odluka o osnivanju Turističke organizacije BPK Goražde

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila odluku o osnivanju Turističke organizacije BPK Goražde, čime se konačno stvaraju bolje pretpostavke za razvoj ove potpuno zapostavljene oblasti u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kantonalni ministar za privredu Haris Salković pojašnjava da je odluka utvrđena u skladu  sa odredbama novog Zakona o turizmu BPK Goražde, kojim je, između ostalog, propisana obaveza donošenja podzakonskih akata, od kojih je jedan  i odluka o osnivanju turističke organizacije na nivou kantona.

Dodao je da su pored usaglašenog pravnog okvira, obezbjeđena  i finansijska sredstva za njenu implementaciju.

– Ukoliko dođe do usvajanja ovog podzakonskog akta, obezbijedio bi se osnov za upis Turističke organizacije BPK Goražde u sudski registar , a njenim osnivanjem će se imenovati upravljačko tijelo koje će omogućiti turističkoj zajednici da svoju djelatnost obavlja s ciljem promovisanja turizma i turističkih potencijala našeg kantona – kazao je Salković.

Najavio je i organiziranje radionice u saradnji sa regionalnom Privrednom komorom kao partnerom  za prekograničnu saradnju kako bi se izvršila obuka  za pisanje projekata.

– Potrudit ćemo se da napravimo neki dugoročni plan, kako bi se sredstva utrošila adekvatno, a dugoročno razmišljamo da idemo i prema fondovima Evropske unije s obzirom da prema informacijama sa kojim raspolažemo velika sredstva bit će  izdvojena za turizam  – istakao je on.

Obavezujući se po zaključku Skupštine BPK Goražde, naveo je da je komisija koju je formirala Vlada BPK Goražde, sačinila i plan izmirenja obaveza dosadašnje Turističke zajednice po pitanju poreza i doprinosa, koji će dostaviti Poreznoj upravi koja je zbog neizmirenih obaveza  blokirala račun Turističke zajednice.

 

(fena)