Vijesti

UIOBiH: Diferencirane stope PDV-a neprovedive u predloženom obliku

BANJALUKA – Nakon što je Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH usaglasila tekst Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, ostalo je da isti bude usvojen u oba doma državnog Parlamenta. Iz Uprave za indirektno oporezivanje upozoravaju na mane ovog zakona.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Capital

Dom naroda PSBiH će se 29. avgusta izjašnjavati o usaglašenom tekstu izmjena Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, dok će Zastupnički dom glasati 30. avgusta.

Predložene izmjene podrazumijevaju da od oktobra pa do kraja godine na snazi bude diferencirana stopa PDV-a pri čemu bi PDV na luksuzne proizvode bio 22 odsto, a na osnovne životne namirnice pet odsto.

Ipak, iz Uprave za indirektno oporezivanje upozoravaju da ukoliko izmjene zakona budu usvojene u predloženom obliku nameće se obaveza izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV, obrasca PDV prijave, izmjene stopa i evidencija u vezi sa fiskalnim kasama, izmjene softvera i poreskih evidencija kod obveznika registriranih za PDV koju nije moguće učiniti u roku od osam dana što zakon čini neprovedivim.

– Naime, provođenje izmjena zakona je nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi između ostalog bilo precizno definisano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj.

Nepostojanje te odredbe dovelo bi do situacije da obveznici indirektnih poreza imaju nejasnoća i nejednako postupanje, te da im i UIO, kao organ koji je nadležan za provođenje propisa ne bi mogla dati jednoobrazan odgovor do momenta objave pravilnika – pojašnjavaju iz UIO BiH.

Pojašnjavaju da samo donošenje pravilnika, kao i bilo kojeg drugog propisa koji sačinjava UIO podliježe obavezi izrade i provođenja procedure u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, a što između ostalog podrazumijeva pribavljanje saglasnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, mišljenja Direkcije za evropske integracije i proces javnih konsultacija koji mora da traje najmanje 15 dana.

Nakon provođenja spomenute procedure nastaje obaveza prilagođavanje računovodstvenih i softvera za podnošenje PDV prijava, fiskalnih uređaja i poslovnih evidencija koje zahtijevaju značajno vrijeme i troškove kako za UIO, tako i za obveznike indirektnih poreza.

“Imajući u vidu sve prethodno navedene neophodne radnje u vezi sa sprovođenjem prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, primjena istog bi, kako smo već i ranije ukazivali bila moguća najranije u u roku od šest mjeseci nakon objave izmjena zakona”, upozoravaju iz UIO.

Takođe, ističu da se uvođenjem više različitih stopa PDV-a gube sve prednosti jednostopnog sistema te se dobija administrativno komplikovan i skup sistem koji nije jednostavno kontrolisati.

Problem bi u slučaju usvajanja i primjene zakona bili i značajno manji prihodi za državni budžet što bi zahtjevalo nadoknadu gubitaka iz drugih izvora.

Napominju da su druge države te probleme rješavale povećanjem standardne stope PDV-a, te bi to samo doprinijelo do još većeg nezadovoljstva.

“Može se zaključiti da uvođenje diferenciranih stopa PDV-a neće značajno pomoći potrošačima sa nižim dohotkom, a s druge strane gubitak prihoda po budžete svih nivoa je neminovan, jer je jasno da će uvođenjem niže stope PDV-a, država izgubiti značajan dio prihoda od PDV-a koji su joj neophodni za postizanje svih svojih ciljeva (infrastruktura, školstvo, zdravstvo i sve drugo što se finansira iz budžeta)”, zaključili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Klix

Objava UIOBiH: Diferencirane stope PDV-a neprovedive u predloženom obliku prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -