Vijesti

Ukidanje „bijelog hljeba“ ponovo pred poslanicima Srpske

BANJALUKA – Ukidanje naknade koju funkcioneri primaju nakon isteka mandata, takozvanog „bijelog hljeba“, opet će biti predmet rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Vlast i opozicija deklarativno se zalažu da tu naknadu treba ukinuti, ali se i ograđuju da sve treba „sistemski uraditi“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković do ljeta će Narodnoj skupštini, po drugi put, predložiti na usvajanje Zakon o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakon o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne  samouprave.

„To su zakoni koji se tiču ukidanja „bijelog hljeba“. To sam već predlagao i većina je odbila pozivajući se na formalne nedostatke tih zakona, ja ću ih ponovo predložiti, pa nek odluče. Prošli put nisam baš naišao na podršku ni vlasti, ni opozicije, a smatram da je to privilegija koje poslanici i kompletno političari ne žele da se odreknu. Tražiću da se ukine i za državne i za lokalne funkcionere“, istakao je Petković.

Dodao je da do ljeta planira da pomenute zakone uputi u parlamentarnu proceduru.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica rekao je da je naknada „bijeli hljeb“ data kao pravo političara u odnosu na druge zaposlene u državnim i lokalnim institucijama.

„Treba raditi na tome da se političari izjednače s ostalima, odnosno razmotriti i naći odgovarajuća sistemska rješenja koja će ići u pravcu smanjenja tih naknada, ali i omogućiti tranziciju ljudima do pronalaska novog posla. U svijetlu aktuelne krize u svijetu i potreba finansiranja iz Budžeta, teret krize treba da podijele svi“, kazao je Mazalica.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da se ukidanje „bijelog hljeba“ uvijek spominje u predizbornoj godini.

„Kroz zakon o sukobu interesa se sve treba regulisati, pa i „bijeli hljeb“, ovako je to pokretanje izmjena zakona čisti populizam i ne dovodi do bilo kakvog rješenja. Mislim da je to jedan nepotreban namet, kao i mnogi drugi koji bi se mogli „skinuti“, kao što je i primanje iz Budžeta po više osnova, a s druge strane trpe borci i druge socijalne kategorije. To sve treba riješiti kroz zakon o sukobu interesa, to bi bilo temeljno, sistemsko rješenje, a ovako je samo populizam“, kazao je Glamočak.

Centar za istraživačko novinarstvo je napravio registar „bijelog hljeba“ i utvrdili su da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati platu i nakon okončanja mandata.

„Državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“ godinu dana nakon isteka mandata. Svim funkcionerima u Republici Srpskoj, Zapadnohercegovačkom kantonu te savjetnicima u FBiH odobrena je isplata takve naknade, najduže pola godine. Platu mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Funkcioneri dobijaju „bijeli hljeb“ čak i ako su smijenjeni ili ako na funkciji provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti“, naveli su u CIN-u.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Objava Ukidanje „bijelog hljeba“ ponovo pred poslanicima Srpske prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -