Vijesti

Ukinuti diskriminaciju u prodaji goriva

BRISEL – Komesar EU za industriju Tijeri Breton zatražio je od Mađarske da suspenduje diskriminaciju u prodaji goriva vlasnicima vozila sa stranim registarskim tablicama ili će se naći pred sudom, navodi se u pismu Evropske komisije u koje je Rojters imao uvid.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Mađarska je ranije ove godine objavila da kamioni teži od 7,5 tona i kamioni sa stranim registarskim tablicama teži od 3,5 tona neće moći da kupuju gorivo po subvencionisanoj cijeni od 1,21 evro za litar, nego po punoj tržišnoj cijeni.

Breton je rekao da to znači da vozila sa tablicama iz drugih zemalja EU moraju da plaćaju gorivo 50 do 60 odsto skuplje u odnosu na vozila sa mađarskim tablicama i da je to direktna diskriminacija, protivno pravilima EU.

On je naveo u pismu da Evropska komisija zadržava pravo da pokrene hitnu proceduru povodom kršenja pravila, što može dovesti i do sudske akcije protiv Mađarske i novčanih kazni.

Mađarska je saopštila da je mjera uvedena zbog “turizma radi goriva” i povećanog saobraćaja u tranzitu, što je povećalo potrošnju goriva.   Srna

Objava Ukinuti diskriminaciju u prodaji goriva prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -