Vijesti

Ukrajinska kriza – Zlatna groznica za američke proizvođače oružja

MOSKVA  – Američki proizvođači oružja ostvarili su ogroman profit od krize u Ukrajini, ali računaju na još veće benefite zbog evropskog trenda militarizacije, piše list “Indipendent”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

 

List navodi da Vašington direktno savjetuju kompanije koje prodaju navođene rakete, protivvazdušne sisteme odbrane, dronove i satelite.

Cijena akcija kompanija kao što je `Rejtion tehnolodžiz` porasla je za 15 odsto u posljednjih šest mjeseci dok su oni i drugi proizvođači oružja učestvovali u tajnim sastancima sa Pentagonom kako bi procijenili kako mogu da iskoriste Ukrajinu i želju njenog predsjednika Vladimira Zelenskog da se naoruža“, piše list.

Ekspert za globalnu trgovinu oružjem Vilijam Hartung rekao je da je sada riječ samo o početnoj prodaji, te da najveći profit za američki vojnoindustrijski kompleks tek predstoji.

Bajdenova administracija je potrošila više od tri milijarde dolara za pomoć u oružju Ukrajini. I dok većina ovog iznosa dolazi iz trenutnih zaliha, sve će biti popunjene prema ugovorima sa Pentagonom. Oni, takođe, mogu zamijeniti nešto od oružja koje su isporučili saveznici. A kada Evropa počne da troši više, američke kompanije će imati koristi od toga“, naveo je on.

Hartung je kritikovao šefa kompanije “Rejtion tehnolodžiz” Gregorija Hejsa, koji smatra da američko oružje štiti demokratiju.

“Indipendent”, takođe, skreće pažnju na pokušaje Pentagona da umanji svoju ulogu u globalnoj militarizaciji. List navodi da je Pentagon održao tajni sastanak sa visokim zvaničnicima osam najvećih proizvođača oružja, uključujući, između ostalih kompanije kao što su “Boing difens”, “Spejs end sekjuriti” i “Lokid Martin”, te “Rejtion tehnolodžiz”.

Na brifingu, portparol američkog Ministarstva odbrane DŽon Kirbi nazvao je ovaj sastanak “redovnim planiranim rutinskim razgovorom”, piše list.

Na pitanje “Indipendenta” o dnevnom redu sastanka zamjenice ministra odbrane Ketlin Hiks i vodećih kompanija za proizvodnju oružja, iz Pentagona je rečeno da administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena radi danonoćno na ispunjavanju prioritetnih zahtjeva Ukrajine za bezbjednosnu pomoć, povlačenje oružja iz američkih zaliha kada je dostupno, kupovini direktno od industrije radi brze isporuke Ukrajini i olakšavanju prenosa oružja od saveznika i partnera kada njihovi sistemi bolje odgovaraju potrebama Kijeva.

Ranije je Bajden rekao da će SAD izdvojiti dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini. Novi paket američke vojne pomoći uključuje desetine haubica i taktičkih bespilotnih letjelica.  Srna

Objava Ukrajinska kriza – Zlatna groznica za američke proizvođače oružja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -