Vijesti

Umrla kraljica Elizabeta II

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Umrla je najdugovječnija britanska kraljica Elizabeta II. Imala je 96 godina.

Podsjetimo, ranije danas liječnici su objavili zabrinuti za zdravlje kraljice i preporučili su da ostane pod liječničkim nadzorom u dvorcu u Balmoralu. Odmah su obaviješteni svi članovi kraljevske obitelji, među kojima i Harry i Meghan, koji su hitno doputovali u palaču kako bi bili uz kraljicu.

Britanska premijerka Liz Truss rekla je da će cijela zemlja biti “duboko zabrinuta” za zdravlje kraljice Elizabete nakon što su liječnici rekli da bi kraljica trebala ostati pod liječničkim nadzorom. “Cijela će zemlja biti duboko zabrinuta ovim vijestima iz Buckinghamske palače”, rekla je.

“Moje misli – i misli ljudi širom našeg Ujedinjenog Kraljevstva – u ovom su trenutku s Njezinim Veličanstvom Kraljicom i njezinom obitelji”, istaknula je.

Dugo je bila lošeg zdravlja

Objava o smrti kraljice dolazi nakon višemjesečnih vijesti o njezinom sve lošijem zdravstvenom stanju.

Elizabeta II. je operirala koljeno 2003. godine, nakon čega je otprilike dva tjedna u javnosti koristila štap. Bila je još jednom u bolnici 2013. nakon gadnog napada gastroenteritisa. Pet godina kasnije, 2018., uspješno je operirala kataraktu na jednom oku, prenosi Index.

2016. je koristila dizalo, umjesto kraljevskog stubišta od 26 stepenica, kako bi ušla u parlament na svečano otvaranje.

Prošle godine je, u dobi od 95 godina, ponovno snimljena kako koristi štap za hodanje u Westminsterskoj opatiji. Liječnici su joj tada naredili mirovanje, nakon čega je otkazala sudjelovanje u nizu događaja tog mjeseca.

Najdugovječnija britanska kraljica

Elizabeta je rođena 21. 4. 1926. u Mayfairu u Londonu, kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka. Njezin otac stupio je na prijestolje 1936. godine, nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda VIII, čime je Elizabeta postala prijestolonasljednica.

Školovala se privatno kod kuće, a javne dužnosti počela je obavljati tijekom Drugoga svjetskog rata, služeći u pomoćnoj teritorijalnoj službi. U studenom 1947. udala se za Philipa Mountbattena, bivšeg princa Grčke i Danske, a njihov je brak trajao 73 godine do Filipove smrti 2021. Imali su četvero djece: Charlesa, princa od Walesa; Anne, kraljevsku princezu; princa Andrewa, vojvodu od Yorka; i princa Edwarda, grofa od Wessexa.

Kada joj je otac umro u veljači 1952., Elizabeta, koja je tada imala 25 godina, postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Commonwealtha: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona, ​​kao i šefica Commonwealtha.

Elizabeta je vladala kao ustavni monarh kroz velike političke promjene kao što su nevolje u Sjevernoj Irskoj, devolucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva Europskim zajednicama, povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, kanadske domovine i dekolonizacija Afrike. Broj njezinih kraljevstava varirao je tijekom vremena kako su teritorije stekle neovisnost i kako su područja, uključujući Južnu Afriku, Pakistan i Cejlon (preimenovana u Šri Lanku), postala republike.

Značajni događaji uključuju kraljičinu krunidbu 1953., te proslave njezinih srebrnih, zlatnih, dijamantnih, safirnih i platinastih jubileja 1977., 2002., 2012., 2017. i 2022. godine. Elizabeta je najdugovječniji britanski monarh i najdugovječnija žena na čelu države u povijesti.

Elizabeta se povremeno suočavala s kritikama u medijima na račun kraljevske obitelji, osobito nakon raspada brakova njezine djece, njenog annusa horribilis 1992. i smrti njezine bivše snahe Diane, princeze od Walesa. Međutim, podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je i ostaje konstantno visoka, kao i njezina osobna popularnost.

(Hina)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -