Vijesti

Veliki pad Njemačke ekonomije naredne godine

BERLIN – Njemačka ekonomija imaće veliki pad naredne godine – upozorava Institut za svjetsku ekonomiju iz Kila.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Njemačka ekonomija kreće se silaznom putanjom. Nedavni skokovi cijena struje i gasa smanjiće kupovnu moć domaćinstava i dovesti do pada potrošnje individualnih potrošača.

Osim toga, usporavanje svjetske ekonomije umanjiće, ne samo izvoz, već i investicione aktivnosti.

Kao rezultat toga, njemačka privreda “kliziće” ka recesiji u vrijeme kada je tek počela da se oporavlja od krize izazvane pandemijom, navodi se u saopštenju instituta.

Analitičari objašnjavaju da, iako su u ljetnjoj prognozi pretpostavili da će “oporavak prevladati uprkos opterećenjima” i predvidjeli snažan rast BDP-a, dugotrajna zabrinutost zbog energetske situacije primorala ih je da značajno smanje očekivanja.

“Sada očekujemo povećanje BDP-a od svega 1,4 odsto u tekućoj godini. U 2023. očekuje se pad od 0,7 odsto”, procjenjuju analitičari.

Institut je ranije predvidio rast privrede od 3,3 odsto u narednoj godini.

Istraživači Instituta, takođe, očekuju da će inflacija u ovoj godini dostići osam odsto, a u idućoj 8,7 odsto, te da će troškovi nabavke energenata porasti za 123 milijarde evra ove i još 136 milijardi evra naredne godine.

Isto tako, predviđaju pad kupovne moći domaćinstava za 4,1 odsto, što će biti najveći zabilježeni pad kupovne moći od ujedinjenja Nemačke 1990. godine, prenosi “Raša tudej”.

Srna

Objava Veliki pad Njemačke ekonomije naredne godine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -