Vijesti

Više od 50 posto poslodavaca u FBiH namjerava zapošljavati u ovoj godini

Federalni zavod za zapošljavanje uradio je anketu o stanju na tržištu rada, koja je pokazala da 52 posto anketiranih poslodavaca namjerava zapošljavati u 2021. godini. – Znakovito je da je to 3,5 posto manje u odnosu na ankete iz prethodne godine, što je direktno utjecaj posljedica pandemije koronavirusa. Najviše poslodavaca se izjasnilo za prerađivačku industriju, trgovinu i djelatnosti vezane za informaciju i komunikaciju – potvrdila je Feni direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

– Posljedice pandemije koje su se odrazile na stanje na evidencijama su takve da je značajan broj osoba imalo potrebu za materijalno-socijalnom sigurnosti i značajna sredstva su izdvojena za novčane naknade, zdravstveno osiguranje – dodala je.

Također, time odrazio efekat na opće stanje na tržištu rada, a Zavod je pratio to stanje iz dana u dan te su, kaže Lončar, odgovorili potrebama. – Sve nezaposlene osobe su ostvarile svoja prava na novčanu naknadu odnosno materijalno socijalnu sigurnost – kazala je Lončar. Ističe da su se unatoč pandemiji uspjeli postići ciljeve zacrtane aktivnim politikama zapošljavanja na način da je do kraja prošle godine sklopljeno oko 5.000 ugovora s poslodavcima u smislu zapošljavanja.

– Kroz naše programe do kraja godine smo zaposlili oko 9.500 osoba, čime nije u potpunosti bio završen proces ugovaranja – rekla je Lončar. Zapošljavanje se nastavlja i u ovoj godini, te Lončar navodi kako je Federalni zavod za zapošljavanje danas objavio Javni poziv za učešće u Programu sufinanciranju zapošljavanja 2021 za mjeru “Tražim poslodavca 2021”. – Zbog iznimno velikog interesa za ovu mjeru tražimo načina da osiguramo sredstva za drugi krug mjere. Tražimo poslodavca o čemu će javnost biti blagovremeno informirana putem web portala – poručila je Lonačar.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -