Vijesti

VIŠKOVIĆ SAOPŠTIO LIJEPE VIJESTI Neće biti povećanja cijene struje u 2024. godini

Višković je na “Banjaluka energetski forum” u Banjaluci rekao da distributivna mreža u BiH pa samim tim i u Republici Srpskoj ne može podnijeti sve zahtjeve za izgradnju vjetroelektrana i solarnih elektrana.

On je rekao da je u ovom trenutku interes investitora oko 3.000 megavata te da nema šanse da tu količinu energije primi distributivna mreža. Zbog toga je, kako kaže, na juče održanom sastanku lidera političkih partija koje čine vlast na nivou BiH otvorio pitanje rada “Elektroprenosa BiH” u smislu izgradnje mreže.

“60 odsto energije u BiH se dobija od uglja i to se mora promijeniti”, rekao je Višković.

On je rekao da je zahtjev poslovne zajednice i investitora da se PDV plaća na razliku između proizvedene i potrošene energije što je, po njemu, opravdano.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rekao je da su zbog povećanja cijene energije mnogi izgubili na konkurentnosti.

“Nadam se da cijene neće rasti u skorijoj budućnosti”, naglasio je Trivić.

Dodao je da je Republika Srpska dosta zaostala u smislu šta nas čeka kada je riječ o energiji.

“Očekuju nas značajni troškovi kako bi se uskladili sa Evropskom unijom”, rekao je Trivić dodajući da nas čekaju ozbiljna vremena i ozbiljne promjene u smislu dekarbonizacije jer nam prijeti opasnost da nam u budućnosti uvedu carine.

BONUS VIDEO:

Objava VIŠKOVIĆ SAOPŠTIO LIJEPE VIJESTI Neće biti povećanja cijene struje u 2024. godini prenesena sa portala Aloonline.ba.