Vijesti

Vlada FBiH: Donesena odluka o povećanju cijena gasa

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić obratio se danas na press konferenciji gdje je objavio odluku Vlade FBiH da odobri nabavku prirodnog gasa po cijeni skupljoj za 21,7 posto.

Povodom povećanja cijena gasa od 21,7 posto za Bosnu i Hercegovinu, a na prethodni zahtijev Energoinvesta, Vlada FBiH je danas donijela odluku o povećanju cijene prirodnog gasa.

“Tome je prethodila i saglasnost Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prema Federalnom ministarstvu trgovine koji je i službeni oglašivač ove odluke. Došlo je do povećanja cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu kao jedinom snabdijevaču u Federaciji”, saopćio je Džindić na današnjoj konferenciji za medije.

Medijima se obratila i direktorica preduzeća “Energoinvest” Bisera Hadžialjević koja kaže da je povećanje cijene gasa očekivano, s obzirom na sva ostala povećanja koja su se desila.

Vlada FBIH danas je usvojila i dva planska dokumenta za budući period od tri godine godine. Jedan je ekonomska politika, a drugi program ekonomskih reformi.

Pomoćnik direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja Nijaz Avdukić rekao je da su ovo dva značajna dokumenta koja će pomoći ekonomskom razvoju.

“Ova dva dokumenta su slična i povezana. Temelj strategije razvoja Federacije usvojen je prije dva dana u Domu naroda. To znači da FBiH od prije dva dana ima dva značajna razvojna dokumenta koji će poslužiti kao osnova za izradu i jačanje ekonomske politike”, rekao je Avdukić.

Program ekonomskih reformi se odnosi na efikasno upravljanje finansijma, investicijama, podršci mladim,mikro i srednjim preduzećima.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -