Vijesti

Vlada ZDK-a usvojila set odluka za podršku privredi, obrtnicima i zanatlijama

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas Plan upisa na III ciklus studija (doktorski) na fakultetima Univerziteta u Zenici za akademsku 2022/2023. godinu – potvrdio je Feni ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić.

-Radi se o pet doktorskih studija na tri fakulteta UNZE-a. Ukupno su odobrene 43 pozicije, odnosno mjesta, od kojih je 23 samofinansirajućih i 20 vanrednih studenata. Radi se o studijima koji su po sebi samofinansirajući, dakle, ne povlače se sredstva iz budžeta i to je prilika da UNZE, po ovom osnovu, ostvari dodatna finansijska sredstva – pojasnio je ministar Kozlić.

Doktorski studij naredne akademske godine organizirat će organizacione jedinice Islamsko pedagoški fakultet, za studijske programe: Odsjek za vjeronauku (10 vanrednih), Odsjek za socijalnu pedagogiju (5 vanrednih) te Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje (5 vanrednih); Filozofski fakultet za Doktorski studij iz Lingvistike (8 samofinansirajući) te Ekonomski fakultet za studijski program Poslovna ekonomija (15 samofinansirajući).

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji sredstava od koncesija za prvih šest mjeseci 2022. godine, zatim Odluku o odobravanju sredstava za subvencioniranje (regresiranje) kredita odobrenih tokom 2020. i 2021. godine po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK te Odluku o odobravanju sredstava za subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata.

-Planirana sredstva od koncesija su u iznosu od 1.700.000 KM, a najveći iznos utrošenih sredstava je za izgradnju i uređenje poslovnih zona u ZDK-u. To je iznos od 1.031.000 KM. Što se tiče subvencija kamata po Kreditno-garancijskom fondu, odobrena su sredstva za jedan gospodarski subjekt u iznosu od 2.500 KM. Za naše obrtnike, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, odluka je dostavljena Vladi ZDK, koja je odluku usvojila na iznos od 396.000 KM. Mislim da su ovo značajna sredstva, za koja smo ukupno imali 73 uredna zahtjeva – kazao je ministar gospodarstva Zlatko Jelić.

Napominje kako su ove godine proširili “šifre djelatnosti u oblasti obrta” pa su priliku da apliciraju na javni poziv, uz obrtnike iz sektora proizvodnje, dobili i automehaničari, kozmetički saloni…

-Među tih 73 uredna zahtjeva su i zanatlije, odnosno oni koji posluju po Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata. Maksimalni iznos kod obrta bio je 30.000 KM, odnosno 35 posto od investicije, a sredstva su namijenjena obrtnicima koji su gradili ili kupovali proizvodni objekt; koji su nabavljali stalno sredstvo za rad, znači mašinu. Naše su zanatlije imale pravo na jednokratnu pomoć u izosu od 2.500 KM, s tim da je zanatlijama starosne dobi do 35 godina pomoć uvećavana za 500 KM pa je maksimalan iznos za stare zanate bio 3.000 KM – kazao je Jelić, koji je napomenuo kako su pravo na dodatnih 500 KM pomoći ostvarile i žene.

Ministarstvo gospodarstva, podvlači on, kontinuirano “pomaže gospodarstvenike u ZDK”, a  ističe kako je veliki broj prijava pristigao i na javni poziv za podršku ženskom poduzetništvu. Najavljuje kako će sredstva biti odobrena svim poduzetnicama koje budu ispunjavale kriterije iz javnog poziva.

-U ovo vrijeme inflacije i globalne svjetske krize, mislim da radimo dobar posao. U skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim nadležnostima, ministarstvo pruža potporu svima u ZDK – ističe Jelić.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -