Vijesti

Volkswagen se oglasio o najavama da dolazi u Srbiju

Kompanija Volkswagen trenutno ne planira da otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji, izjavio je direktor za komunikacije automobilskog giganta Robin Ašhof, povodom spekulacija u medijima da se sa ovim njemačkim proizvođačem razgovara o otvaranju fabrike u Srbiji.

Zvaničnici u Srbiji trenutno pregovaraju sa dva proizvođača automobila da u Srbiji otvore proizvodnju što je u javnosti ponovo vratilo u igru Volkswagen sa kojim je prije pandemije bilo riječi o eventualnom otvaranju fabrike u Šumadiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovoga puta nije otkrio imena, već je samo naveo da se sada razgovara sa jednim svjetskim i jednim evropskim proizvođačem.

Kako navodi srbijanska Politika, VW je 2019. bio u potrazi za novom lokacijom za fabriku u kojoj bi proizvodio nekoliko modela, a za investiciju od 1,3 milijarde eura borilo se više zemalja regiona – Srbija, Rumunija, Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Izbor je ipak zbog veličine tržišta pao na Tursku, od koje je njemačka kompanija ubrzo odustala zbog pada tražnje za novim automobilima, uzrokovanog pandemijom virusa korona, te se odlučila se za proizvodnju električnih automobila u Kini.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je za “Politiku” da je u ovom trenutku malo vjerovatno da će Volkswagen u Srbiji pokrenuti proizvodnju autombila, napominjući da ne zna sa kim je predsjednik Srbije razgovarao i kakvim informacijama raspolaže.

Volkswagen – male šanse za dolazak

“Uzimajući u obzir sa kakvim problemima se suočava automobilska industrija u Njemačkoj, nisam siguran da neko trenutno razmišlja da negdje dislocira fabriku. Naravno, možda se misli o skraćenju lanca snabdjevanja i u tom slučaju bi kod nas mogli da proizvode neke komponente, ali da se sklapaju vozila, male su šanse”, rekao je on i dodao da uopšte ne očekuje da Srbije dobije fabriku, tipa “Fiat”, da ovdje sklapa automobile.

Savić je ukazao i da je brodski prevoz sve skuplji, pa ono što dobijaju u Kini zbog jeftine radne snage možda bi mogli izgubiti na prevozu, pa bi to mogao da bude razlog zbog čega neka fabrika odluči da dođe u Srbiju, prenijela je agencija Beta.



(Pressmedia)