Vijesti

Vrijedna porodica Muhović ubire plodove svoga rada: U rekordnoj sezoni imat ćemo 15 tona paprike

Porodica Muhović iz Gornjih Kazagića kod Goražda ovih dana ubire plodove napornog rada koji je trajao još od zime. 

Bračni par Amina i Emir te Emirov brat Edin imaju samo jednu brigu, da mraz ne dođe ranije kako bi berbu desetina tona povrća mogli završiti bez problema.

– Očekujem da ćemo imati više od 15 tona različitih sorti paprike, a o drugim kulturama da i ne govorim. Ne znam je li ijedna godina bila da je sve ovako uspjelo. Jedino krompira što nije bilo puno, ali je krupan i fin. Paprika ajvarka je rodila za 10, 4.000 sadnica smo posadili, a, hvala Bogu, i prodaje se više nego prošle godine – kazala nam je Amina Muhović.Volume 0% 

Zarasla imanja

U rekordnoj sezoni na ovom poljoprivrednom gazdinstvu u funkciji su 34 plastenika s ukupno 5.000 kvadratnih metara. Dodatno, hiljade kvadratnih metara obrađuju na otvorenom.

Desetine tona različitog povrća uglavnom se plasiraju na lokalno tržište u Goraždu, ali i stalnim kupcima u Sarajevo.

Paprika, paradajz, krastavac, krompir, boranija, grah, patlidžan, mrkva, kupus, tikva i tikvice, neki su od proizvoda koji kvalitetom nalaze put do kupaca.

– Svi se žale da je skupo, a neće niko ništa da sije i proizvodi. Ili bi radije da bude nakupac, da preprodaje. Vidimo da su imanja zarasla, a vidimo da se i može opstati i uspjeti. Ko god hoće da radi, posla ima, a što hoće da bira, da bude gospodin, da ništa ne radi, a prima dobru plaću – to je malo teže. Ne možemo svi u kancelarije stati – istakla je Amina Muhović.

Počeli od dva plastenika

Put do velikih proizvođača nije bio lak, jer su Muhovići nekad nakon rata proizvodnju povrća započeli u dva plastenika koja su napravili od drveta. 

Radeći od “mraka do mraka”, ova vrijedna porodica osigurala je vlastitu egzistenciju, pa se danas ne bi mijenjali ni za jedno preduzeće u gradu. 

Osim proizvodnje povrća, imaju i krave i ovce, a uskoro počinje i sezona prerade voća i priprema zimnice.

DNEVNIAVAZ/PRESS



(Pressmedia)