Vijesti

Vučić najavio rast plata i penzija

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas povećanje penzija u Srbiji za 19,1 odsto, minimalca, kao i plata u dvocifrenom procentu, te vaučere za odmor u iznosu od 15.000 dinara /oko 130 evra/.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Predsednik Srbije

Vučić je istakao da je politička i ekonomska situacija u svijetu sve komplikovaniija, posebno što je zamah ruske ofanzive u Ukrajini sve snažniji.

Svi oni koji su govorili da će biti drugačiji rezultat rata, govori da nisu bili u pravu. Ali to donosi i drugačije okolnosti u vezi sa ekonomskom situacijom u Evropi i Srbiji. Ta situacija je neuporedivo ozbiljnija od one koje vidimo“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je naveo da se Srbija trudi da u razgovoru sa svima partnerima u Evropi pronađe rješenja za jesen i zimu, te istakao da će biti “kritičan” ne samo četvrti, nego i treći kvartal, da je kriza u hrani i cijenama i nije jednostavno izaći iz toga.

Vučić je rekao da se moraju brzo završiti razgovori sa sindikatima o novim cijenama minimalne zarade, gdje očekuje značajna povećanja.

Spremni smo da pomognemo poslodavcima i smanjenjem doprinosa na zarade i povećanjem neoporezivog dela dohotka, da država preuzme najveći deo troškova povećanja zarade“, kaže Vučić.

On navodi da su devizne rezerve 14,6 milijardi evra, što pokazuje da Srbija veoma čvrsto stoji, a da je 1,41 milijardi evra stranih investicija za šest mjeseci.

Vučić je rekao da država kao novu mjeru nudi građanima vaučere za odmor u Srbiji, dodajući da na to ima pravo 200.000 lica.

Što se tiče pregovora sa radnicima kragujevačkog “Fijata”, koji je dio “Stelantisa”, Vučić je rekao da su blizu dogovora.

Nastavićemo da radimo sa `Stelantisom` da bi dobar deo obaveza prema radnicima mogli da ispunimo narednih dana. Potreban je kopromis, zahvalan sam radnicima na razumevanju. Napravljen je veliki pomak i izašlo se u susret velikom delu radničkih zahteva i očekujem da se razgovori privedu kraju sa uspehom“, dodao je Vučić.

Predstavnici radnika i sindikata kompanije “Stelantis”, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika “Fijat”, razgovarali su sa Vučićem o njihovoj sudbini u tranzicionom periodu do početka proizvodnje novog električnog automobila tokom 2024. godine.   Srna

Objava Vučić najavio rast plata i penzija prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -