Vijesti

Wizz Air uklanja čak 6 ruta iz Sarajeva

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci.

Kompanija je prije više od dvije sedmice obustavila prodaju karata za letove iz glavnog grada Bosne i Hercegovine za Malmo, Göteborg, Charleroi, Sandefjord, Treviso i Beauvais za zimski period.

Posljednji let iz Sarajeva za Malmo planiran je za 7. oktobar, za Göteborg, Charleroi i Sandefjord 9. oktobar, dok će za Treviso i Beauvais posljednji put letjeti 27. oktobra, odnosno 28. oktobra.

Iako bi se putnici mogli navesti da povjeruju da prevoznik još uvijek prodaje karte iz Sarajeva za Malmo i Göteborg nakon početka oktobra, budući da je ta opcija dostupna na web stranici Wizz Aira, one su zapravo za letove iz Tuzle.

Wizz Air nije direktno odgovorio na upit EX-YU Aviation Newsa da li se šest destinacija ukida ili privremeno obustavlja, napominjući umjesto toga da stalno prati svoju mrežu i prilagođava rasporede na temelju potražnje i drugih tržišnih uslova.

Sa svoje strane, Aerodrom Sarajevo je saopštio kako ne može komentirati poslovne odluke prevoznika, ali su dodali da su svjesni mogućnosti otkazivanja nekih linija jer sektor prolazi kroz izazovna vremena.

Sarajevska zračna luka ažurirala je raspored letova za ljetnu sezonu 2022. kako bi odražavala otkazivanje letova za Malmo, Göteborg, Charleroi i Sandefjord od početka oktobra. Daljnje promjene ostaju moguće, iako će letovi vjerovatno biti obnovljeni sljedećeg ljeta, navodi EX-YU Aviation News.

Wizz Air je otvorio svoju bazu u Sarajevu u maju prošle godine i brzo je proširio svoju mrežu izvan glavnog grada Bosne i Hercegovine, pospješujući snažan rast broja putnika.

U decembru prošle godine postavila je drugu letjelicu u gradu. Međutim, otkazivanje šest ruta, od kojih većina treba završiti početkom oktobra, moglo bi značiti da će kompanija ukloniti jedan od svoja dva mlažnjaka stacionirana u Sarajevu.

Wizz Air je pokrenuo operacije prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine nakon što je pobijedio na konursu koji je organizirao sarajevski aerodrom koji je tražio niskotarifnog prevoznika za stacioniranje dva aviona u gradu, u zamjenu za brojne poticaje.

Na temelju uslova konkursa, Wizz ima pravo na dodatne popuste ako poveća poslovanje tokom 2022. i 2023. godine.



(Pressmedia)