Vijesti

ZA GRAĐANE BIH OTVARA SE NOVO TRŽIŠTE RADA: GODIŠNJA PLAĆA I DO 250.000 KM, A OVO SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA


Švicarsko savezno vijeće Hrvatskoj je dodijelilo status slobodnog protoka ljudi i to od prvog dana 2022. godine.

Tako će i građani Bosne i Hercegovine koji posjeduju hrvatski pasoš od 1. januara moći konkurirati i na švicarskom tržištu jer novim statusom pojednostavljena je birokracija.

Na jednom mjestu morate riješiti boravišnu dozvolu za strance koja se izdaje na godinu dana, a u općini ćete se prijaviti prilaganjem lične karte ili pasoša, kopije radnog ugovora i ugovora o iznajmljivanju stana. Platit ćete naknadu za izradu iskaznice, fotografirati se za istu te je za nekoliko dana pronaći u svom poštanskom sandučiću.

Onda kreće potraga za poslom. Kako javlja Net, prema stranici jobs.ch, švicarsko tržište rada u potrazi je za gotovo 92.000 radnika. Najveća potražnja je u građevinskom sektoru, a nedostaje i radnika u zdravstvenom.

Prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje, traži se i velik broj njegovatelja/ica, a znatna je i potražnja za električarima, software developerima, voditeljima projekata, savjetnicima u prodaji, stolarima, prodavačima, instalaterima sanitarija te referentima.

Što se tiče plaće, prema portalu Lohnanalyse, prosječna bruto godišnja plaća njegovatelja iznosi oko 58.427,80 švicarskih franaka što je nešto više od 110.000 maraka godišnje. Mjesečno bi to bilo oko 9.000 maraka.

Električari u prosjeku zarađuju gotovo 10.000 KM mjesečno dok software deweloperi za svoj rad u istom periodu dobiju oko 12.000 maraka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba