Vijesti

Za odštete otišlo 33 miliona KM

BANJALUKA – Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su u prva četiri mjeseca ove godine skoro 33 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, što je u odnosu na isti period lani više za oko 6,5 miliona maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, društva za osiguranje sa sjedištem u Srpskoj su u prva četiri mjeseca ove godine isplatila ukupno 10.642 odštetnih zahtjeva.

Računica pokazuje da je porastao iznos isplaćen i u oblasti neživotnih i životnih osiguranja. Navode da je u oblasti neživotnih osiguranja od januara do kraja aprila isplaćeno 27,2 miliona maraka, dok je u istom periodu lani taj iznos bio 22,8 miliona KM.

Kada je riječ o životnim osiguranjima u tom sektoru je na ime odštete isplaćeno 5,6 miliona maraka, dok je u istom periodu lani po tom osnovu isplaćeno dva miliona maraka manje.

Najznačajnije učešće u ukupno isplaćenim odštetnim zahtjevima imalo je osiguranje od autoodgovornosti, jer ima i najveće učešće u ukupno obračunatoj premiji“,  naveli su u Agenciji za osiguranje RS.

Ističu da je ukupno obračunata premija od januara do kraja aprila ove godine 83,8 miliona maraka, dok je u istom periodu 2021. godine premija iznosila 76,06 miliona maraka.

Komentarišući povećanje iznosa isplaćenih odšteta, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović rekao je za “Glas Srpske” da će se taj trend apsolutno nastaviti, jer raste prosječna šteta.

Procentualno to je rast za skoro 30 odsto, a do toga je došlo usljed inflacije kojoj svi svjedočimo, rasta proizvođačkih cijena rezervnih dijelova koji su poskupjeli i više od 30 procenata, te povećanja cijene radnog sata majstora koji to popravlja“,  pojasnio je Popović.

Dodao je da kada se pogleda iznos obračunate premije i iznos isplaćen za odštetu jasno je kuda sve vodi.

Kroz isplatu štete ostajemo polako bez kapitala. Osim toga i plate zaposlenih rasle su od deset do 15 odsto i u našem sektoru, tako da sve to treba uzeti u obzir“,  zaključio je Popović.

U Agenciji za osiguranje RS naveli da su osiguravajuća društva sa sjedištem u Srpskoj u prošloj godini ostvarila neto dobit u iznosu od 30,4 miliona maraka. Pojašnjavaju da je 12 društava iskazalo dobitak od 33,1 milion maraka, dok su dva društva iskazala gubitak od ukupno 2,7 miliona maraka.

Objava Za odštete otišlo 33 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -