Vijesti

Zabranjen uvoz 23.100 kilograma krompira iz Poljske u BiH

Federalna fitosanitarna inspekcija zabranila je na graničnom prelazu Domaljevac-Bosanski Šamac uvoz 23.100 kilograma merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske jer ne ispunjava fitosanitarne uslove, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da pošiljku merkantilnog krompira ne prati ispravan i važeći fitosanitarni certifikat, odnosno isti ne posjeduje propisane dopunske izjave zbog čega pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz.

Na istom graničnom prelazu zabranjen je uvoz i četiri drvene palete za transportovanje dijelova za auto-industriju iz Francuske, jer je utvrđeno da pošiljka drvenog materijala ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove, odnosno nije tretirana i označena u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Propisano je da drveni materijal za pakovanje koji je proizveden od okorarnog drveta mora biti podvrgnut tretiranju, odnosno propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da se unište štetni organizmi.

Naloženo je vraćanje kako krompira, tako i paleta pošiljaocu, odnosno njihovo uništavanje na propisan način, u slučaju da povrat nije moguć.



(Pressmedia)