Vijesti

ZABRINJAVAJUĆE: CIJENE NAFTE PORASLE DRUGU SEDMICU ZAREDOM


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 4,9 posto, na 112,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,85 posto, na 109,77 dolara.

EU prilagođava plan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast cijena potaknuo je prošle sedmice prijedlog Evropske komisija o postepenoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u EU u idućih šest mjeseci i zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte.

EU trenutno prilagođava plan kako bi ishodila naklonost zemalja koje mu nisu sklone.

  • Sve govori u prilog tome da će najavljeni embargo EU-a na rusku naftu značiti akutno smanjenje snabdijevanja. Bilo kako bilo, OPEC+ ne želi pomoći, uprkos tome što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetan nivo – rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ignorirajući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u junu, za 432.000 barela dnevno.

Analitičari procjenjuju da će stvarno povećanje biti daleko manje, s obzirom na ograničene kapacitete.

Ilustracija
  • Nema šanse da neke članice ispune tu kvotu, kada uzmemo u obzir izazove u proizvodnji u Nigeriji i drugim afričkim članicama – rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulagači, pak, očekuju veću američku potražnju ove jeseni, nakon što je Washington objavio da planira kupiti 60 miliona barela sirove nafte za strateške rezerve.

No, značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost za potražnju zbog naznaka slabljenja globalne privrede.

Kineska privreda slabi

Kineska privreda slabi zbog strogih ograničenja u nekoliko gradova, koja bi trebala zaustaviti novi val covida 19.

Američka je privreda, pak, u prvom tromjesečju palo 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je prvi pad privrede od kratke, ali duboke recesije u jeku koronakrize prije gotovo dvije godine.

A kako je američka centralna banka prošle sedmice agresivno povećala kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i najavila daljnja povećanja kamata kako bi suzbila previsoku inflaciju, očekuje se i daljnje usporavanje rasta najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Zbog agresije na Ukrajinu, između ostalog, očekuje se i usporavanje oporavka privrede eurozone.

Britanska centralna banka upozorila je, pak, u četvrtak da Britaniji prijeti recesija i inflacija viša od 10 posto, podigavši unatoč tome ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,0 posto, najviši nivo od 2009. godine.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetske privrede od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte skočile oko 45 posto.



Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -