Vijesti

Zadržan kreditni rejting BiH

SARAJEVO – Međunarodna rejting agencija “Standard i purs” povećala je izglede kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne i zadržala kreditni rejting BiH, koji glasi “B”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Capital

Obrazlažući poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, analitičari ove agencije navode da je posljednjih mjeseci došlo do veće političke stabilnosti u zemlji, uz blagovremeno formiranje vlasti na nivou BiH, nakon opštih izbora održanih u oktobru prošle godine, a pozitivan impuls je i što je u decembru lani BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Analitičari ove agencije očekuju da će ekonomski rast BiH u ovoj godini usporiti i iznosiće jedan odsto, kao posljedica dešavanja u zemljama ključnim trgovinskim partnerima, dok je neto javni dug BiH na niskih 22 odsto bruto domaćeg proizvoda, na kraju 2022. godine, te se očekuje da će na tom nivou ostati do kraja tekuće godine.

Prema ocjeni analitičara, ekonomija BiH je pokazala otpornost na nedavne eksterne šokove kao što su pandemija virusa korona i nagli rast cijena robe usljed rusko-ukrajinskog sukoba.

Očekuje se da će deficit tekućeg računa ove godine ostati povišen, ali će se većinom finansirati iz neto priliva direktnih stranih investicija i suficita na kapitalnom računu.

U izvještaju je navedeno da aranžman valutnog odbora predstavlja važno ekonomsko sidro i ne očekuju se promjene ovog aranžmana u budućnosti.

Prema navodima analitičara, postoji mogućnost da kreditni rejting BiH bude povećan u narednih godinu dana ukoliko fiskalna situacija bude stabilna, a eksterne neravnoteže umjerene, uprkos smanjenoj potražnji od ključnih trgovinskih partnera.

S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju pojačanih političkih konfrontacija, naročito ako vode mogućim negativnim implikacijama u pogledu servisiranja spoljnog duga. Srna

Objava Zadržan kreditni rejting BiH prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -