Vijesti

ZBOG BLOKADE PROJEKTA Višković zaprijetio BiH tužbom teškom nekoliko milijardi KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je Srpska spremna da podnese tužbu tešku nekoliko milijardi maraka protiv BiH, ukoliko nastavi sa blokadom projekta „Buk Bijela“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kazao je da bi se ulaganje u ovu hidroelektranu, da je danas na mreži i po sadašnjim cijenama struje, otplatilo za tri godine.

 – Izgradnja HE „Buk Bijela“ će koštati 500 miliona KM i ta investicija bi se po sadašnjim cijenama otplatila za tri godine. Odluka Ustavnog suda BiH nije jedina koja nije implementirana pa neće biti ni ova. Ta njihova odluka može biti samo politička a nikako zasnovana na pravu i pravdi. Taj projekat ide svojom dinamikom, a BiH će, ako je spremna da se upusti u to,  dobiti tužbu tešku nekoliko milijardi KM. Mi smo spremni na to – poručio je Višković, prenosi Srpskainfo.

Podsjećamo, BiH preko Ustavnog suda BiH i Komisije za koncesije pokušava da zaustavi izgradnju ove hidroelektrane.

Ustavni sud BiH po zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH polovinom prošle godine utvrdio da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama, odnosno to što je Republika Srpska dala koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini u opštini Foča, piše Capital.

Ovu hidroelektranu, čija je vrijednost oko 220 miliona evra, zajedno grade Republika Srpska i Srbija, a poslanicima iz Federacije BiH koji su podnijeli apelaciju bilo je sporno to što koncesiju dodjeljuje Republika Srpska, a ne institucije BiH, jer se radi o, kako su tvrdili, “međudržavnom” projektu.

Nakon što je utvrdio da postoje pravne dileme, Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor. Kada Komisija to nije uradila u predviđenom roku, dobila je još šest mjeseci da problem riješi, ali to pitanje još nije riješeno.

BONUS VIDEO:

Objava ZBOG BLOKADE PROJEKTA Višković zaprijetio BiH tužbom teškom nekoliko milijardi KM prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -