Vijesti

Zelenski: U Ukrajini blokirano do 25 miliona tona žitarica

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u ponedjeljak je izjavio da je do 25 miliona tona žitarica blokirano u njegovoj zemlji te je tražio siguran koridor za njihovu isporuku kako bi se spriječila nestašicu hrane u nekim dijelovima svijeta.

Obraćajući se novinarima Zelenski je rekao da su u toku pregovori o izvozu žitarica sa Ujedinjenim nacijama , kao i sa baltičkim zemljama i Poljskom, ali da ova druga ruta nije opcija jer Ukrajina ne može izvoziti velike pošiljke žitarica željeznicom rokova isporuke i jer transport preko ruskog saveznika Bjelorusije nije opcija.

On je rekao da Ukrajina može da izvozi deset miliona tona žita svakog mjeseca preko luke u Odesi, ali da to nije dovoljno.

“Ako sada imamo blokiranih 22 do 25 miliona tona tamo, na jesen bismo mogli imati 75 miliona tona. Šta ćemo? Dakle, ne možemo bez luka”, rekao je Zelenski.

Dodao je da još nema plana za okončanje rata sa Rusijom i da su mirovni pregovori sa Moskvom u zastoju, dodajući da “svi žele da nas gurnu što je dalje moguće do zaključka koji je za nas apsolutno beskorisan”.

Napominjući da je više od 2.500 ukrajinskih vojnika odvedeno iz Azovstala i zarobljeno u Rusiji, on je rekao da rade na tome da se svi ukrajinski ratni zarobljenici vrate kući.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -