Vijesti

„Željeznice RS“ u minusu 4,1 milion KM

DOBOJ – Željeznice Republike Srpske (ŽRS) završile su prvi kvartal ove godine sa gubitkom od 4,1 miliona KM, i on je za oko 300.000 KM manji u odnosu na minus ostvaren u istom prošlogodišnjem periodu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Iz ovog javnog preduzeća je saopšteno da su u prvom tromjesečju ove godine ostvarili ukupne prihode od 13,4 miliona KM, što je za četiri odsto više u odnosu na isti period lani, dok rashodi iznose 17,6 miliona KM, što je za jedan odsto više u odnosu na isti period 2021.

Iz ŽRS-a saopštavaju da je povećanje prihoda ostvareno iz osnovne djelatnosti preduzeća.

Prihodi od prevoza robe iznose 7,6 miliona i veći su za 14 odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. U prva tri mjeseca 2022. godine prevezeno je ukupno 989.838 tona robe, što je za četiri odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu lani

Iz ŽRS-a navode da je u putničkom saobraćaju takođe vidljivo povećanje prevoza kroz operativne pokazatelje uprkos činjenici da je međuentitetski putnički saobraćaj i dalje u obustavi zbog pandemije virusa korona.

“Za tri mjeseca 2022. godine prevezeno je 15.995 putnika, što je za 22 odsto više u odnosu na ostvareni prevoz u istom periodu prošle godine. Ostvareno je 802.726 putničkih kilometara, što je za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije navode da je po pitanju smanjenja broja zaposlenih ŽRS tokom 2021. godine ispunio zacrtani cilj od 2.098 zaposlenih, koji je definisan međunarodnim ugovorom o restrukturisanju.

ŽRS trenutno ima 1.974 zaposlena radnika, što je za 124 manje u odnosu na definisan broj ugovorom o restrukturisanju, te 185 radnika manje u odnosu na broj zaposlenih u istom periodu prošle godine.

“Nijedan radnik Željeznica Republike Srpske u prethodnom periodu nije otpušten, a Željeznice Republike Srpske nastoje da stvarajući uslove za nastavak rasta pozitivnog trenda razvoja preduzeća, stvore i ambijent u kome će zaposleni biti zadovoljni i odgovorno izvršavati svoje radne zadatke”, ističe se u saopštenju.

U završnoj fazi su i aktivnosti po raspisanom javnom oglasu za prijem radnika na izvršne poslove u ŽRS, odobrenom od Vlade Republike Srpske i Svjetske banke početkom ove godine, navodi se u saopštenju. Srna

Objava „Željeznice RS“ u minusu 4,1 milion KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -