Vijesti

ZenDev prebacuje težište poslovanja na Sarajevo, osnovane holding i partnerska kompanija

Nedavno su čak dvije firme osnovane u Sarajevu od kojih je jedna krovna, holding kompanija – ZenDev Holding d.o.o. Sarajevo, a druga partnerska – ZenDev Partners d.o.o. Sarajevo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Osnivači holding kompanije su Mirković Group AB i Senad Šantić sa po 45,5 posto udjela, a udio od 9 posto ima novosnovano društvo ZenDev Partners.

Osnivači ZenDeva Senad Šantić i Nikola Mirković istaknuli su se prošle godine sa nekoliko poteza kojim su odali priznanje svojim zaposlenim, kao što su odvođenje na odmor u Tursku svih zaposlenika i dijeljenje 50 posto profita. Sada su radnici kao partneri postali i suvlasnici.

Naime, društvo ZenDev Partners, osnovano u decembru prošle godine, ima čak 64 udjeličara, a u njemu 61,6015 posto udjela ima Senad Šantić, dok ostali udjeličari imaju po 0,6 posto.

S obzirom da firma ZenDev Partners ima udio u holding kompaniji, onda su partneri posredno dobili određeno, manjinsko učešće, i u vlasništvu krovnog društva.

Društvo ZenDev Partners osnovano je sa kapitalom od 16.834,00 KM, a njegov direktor je Adnan Oručević.

Osnivanjem holding i partnerske kompanije, IT kompanija koja je razvila posao u Mostaru, očigledno ozbiljno računa na razvoj poslovanja u Sarajevu.

Partnerske firme nisu rijetkost, one su zajednički ugovor između dvije ili više osoba o vođenju poslovanja i međusobnom dijeljenju dobiti i gubitka.
Takva tvrtka je udruženje osoba sa zajedničkim ciljem pružanja dobara i usluga kupcima, prenosi indikator.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -