Vijesti

Zlato se stabilizovalo uoči objavljivanja podataka o inflaciji

VAŠINGTON – Zlato se stabiliziralo prije objave podataka o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u utorak, a nakon što su centralni bankari u SAD-u i Europi signalizirali daljnje povećanje kamatnih stopa.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Zlato je u septembru uglavnom fluktuiralo između 1.700 dolara i 1.720 dolara po unci, nakon nekoliko mjeseci pada, a petak je završilo prvim mjesecom rasta u mjesec dana. Dolar se taj dan malo promijenio.

Ekonomisti predviđaju usporavanje inflacije drugi mjesec za redom na 8,1 posto. Ipak, činilo se da su službenici američke središnje banke prošli tjedan ukazali na još jedno veliko povećanje stope od 75 baznih bodova u rujnu. Jedan od guvernera Feda Christopher Waller je u petak rekao kako se zalaže za “još jedno značajno” povećanje.

“Zlato se ponovno oporavilo, ali bi se moglo naći u situaciji borbe sa stalnim inzistiranjem Feda na agresivnom zaoštravanju”, rekao je Ravindra Rao, šef istraživanja sirovina u Kotak Securitiesu.

Metal uslijed slabijeg dolara, neizvjesnosti zbog kineskih protivpandemijskih mjera te energetske krize u Europi dobiva na vrijednosti, što vodi do monetarnih pooštravanja, odlijeva ETF-ova i zabrinutosti u vezi s potražnjom kineskih potrošača, rekao je.

Europska centralna banka prošli je sedmice stope podignula za 75 baznih bodova, što je spremna ponoviti kada se odbor u okotbru ponovno sastane, rekli su ljudi upućeni u raspravu.

Spot zlato se s malim izmjenama u 6:15 u Londonu trgovalo na razini od 1.714,88 dolara za uncu. Bloombergov Dollar Spot Index ostao je nepromijenjen nakon što je zabilježio prvi tjedni pad u mjesec dana. Srebro je poraslo, dok su platina i paladij pali.

Bloomberg Adria

 

Objava Zlato se stabilizovalo uoči objavljivanja podataka o inflaciji prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -