Vijesti

Zora Vidović odgađa dužnicima milionski porez bez ikakvog obezbjeđenja

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović donijela je prošle godine osam rješenja o odgađanju plaćanja milionskog duga poreskim obveznicima bez bilo kakvog obezbjeđenja tog duga.

Foto: RAS Srbija

U revizorskom izvještaju Poreske uprave RS za prošlu godinu navedeno je da je ministar finansija donio osam rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga u ukupnom iznosu od 10,8 miliona КM bez obezbjeđenja kako je propisano Zakonom o odgođenom plaćanju poreskog duga.

Od toga je, dodaje se, šest rješenja doneseno na osnovu zaključaka Vlade RS.

Pojedini poreski dužnici za koja je rješenja donio ministar finansija po zaključcima Vlade RS nisu obezbijedili dug propisanim sredstvima obezbjeđenja (hipotekom, zalogom, bankarskom garancijom i jemstvom drugih lica). Takođe, utvrđeno je i da su za isti poreski dug ostvarili pravo na odgađanje više puta, a nisu im ukinuta prethodna rješenja o odgađanju plaćanja po kojima nisu izmirivali obaveze, dok su pojedini obveznici ostvarili pravo na odgađanje plaćanja poreskog duga iako po prethodno donesenim rješenjima ne izmiruju uredno obaveze“, navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Iste zamjerke revizori su imali i prethodnih godina, ali se u Vladi zbog toga očigledno ne brinu mnogo i nastavljaju da rade po svom.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo kaže da je Republika Srpska tu gdje jeste zato što se na ovaj način radi, pa za jedne zakon važi, a za druge ne važi.

“Kod nas je svako ko je blizak vlasti jači od zakona i to je osnovni problem. Odgađanje plaćanja obaveza kratkoročno može da izgleda kao da se time smanjuje problem, međutim u dugom roku to utiče na povećanje nenaplativih potraživanja. Time se praktično ohrabruju kompanije i pojedinci koji imaju neki politički uticaj da ne plaćaju obaveze, a onda se taj dug odgađa do trenutka dok od kompanije ne ostane samo prazna ljuštura koja se šalje u stečaj i nikad neće platiti dug”, kazao je Đogo.

Inače, u 2021. godini Ministarstvu na čijem čelu je Zora Vidović  podneseno je 236 zahtjeva za odgađanje plaćanja poreskog duga u iznosu od najmanje 67,7 miliona KM.

Pozitivno je riješeno 80 zahtjeva na ukupan dug od 28, 4 miliona KM, dok je doneseno 99 zaključaka o odbacivanju zahtjeva zbog neurednosti, neblagovremenosti ili obustavljanja postupka na zahtjev poreskog obveznika.

Otpisano 22,7 miliona KM potraživanja

Kao i prethodnih godina Republika Srpska je i lani morala da otpiše milione maraka potraživanja od preduzeća kod kojih je okončan likvidacioni ili stečajni postupak i od kojih nije bilo mogućnosti naplate duga.

Prema izvještaju Poreske uprave otpisano je 22,7 miliona KM potraživanja i to 17,4 miliona KM firmama kod kojih je okončan stečaj, 1,7 miliona firmama kod kojih je završen postupak likvidacije, dok je po osnovu zastare otpisano 3,6 miliona KM potraživanja.

Rješenja o nenaplativosti po osnovu otpisa stečajnih potraživanja Poreska uprava donosi nakon što stečajni sudija zaključi postupak i donese rješenje koje postane pravosnažno.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Objava Zora Vidović odgađa dužnicima milionski porez bez ikakvog obezbjeđenja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.