Vijesti

Zora Vidović ponovo poništila konkurs za Nadzorni odbor IRB-a

BANJALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske ponovo je, uz isto obrazloženje, poništilo konkurs za izbor članova Nadzornog odbora Investiciono – razvojne banke  (IRB) RS, saznaje CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital/Vlada RS

Nadzornom odboru IRB-a mandat je istekao još 2016. godine, a Ministarstvo finansija od tada ne uspijeva ili ne želi da izabere novi NO.

Posljednji, treći po redu konkurs raspisan je prije dvije i po godine, a ministarka Zora Vidović je tek prije nekoliko dana donijela rješenje o njegovom poništenju uz već viđeno obrazloženje.

„Poništava se javni konkurs za izbor i imenovanje Nadzornog odbora Investiciono-razvojne banke RS koji je objavljen 6.9.2021. godine. Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju, utvrđene su nedosljednosti u primjeni Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS. Odgovorni javni službenik je odgovoran za nadgledanje postupka otvorene konkurencije i ima konačnu odgovornost da obezbijedi da se sva imenovanja izvrše u skladu sa odredbama navedenog zakona. Shodno tome, odlučeno je kao u dispozitivu ovog rješenja“, navedeno je u rješenju.

Inače, na ovaj konkurs se prijavilo 14 kandidata.

Zanimljivo je da je identično obrazloženje bilo navedeno i 2019. godine kada je, dvije godine nakon raspisivanja, poništen prethodni konkurs.

Nadzornom odboru IRB-a, koji čine predsjednik Nada Mirjanić Gluvić te članovi Nebojša Lukić, Ilija J. Džombić, Slaviša Sandić, Mirjana Ostojić i Miloš Vukosavljević, mandat je istekao još 2016. godine.

Vlada RS je imala još jedan pokušaj da izabere novi Nadzorni odbor IRB-a prije pet godina, ali je i on poništen, jer su se čekale preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članove Nadzornog odbora IRB-a, na prijedlog Vlade RS, imenuje Narodna skupština RS na četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora.

 

CAPITAL: M. Č. Lj.

Objava Zora Vidović ponovo poništila konkurs za Nadzorni odbor IRB-a prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -